Hlavní obsah

Zlatou uličku čeká archeologický průzkum

Právo, Petr Janiš

Do původních domků ve Zlaté uličce kvůli poškozené kanalizaci zatéká a není ani jisté, zda nemohou být narušeny jejich základy směrem do Jeleního příkopu. Správa Pražského hradu nechala poslední turisty prohlédnout si uličku o víkendu, od včerejška je zavřená.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslední turisté se do Zlaté uličky Pražského hradu podívali o víkendu.

Článek

Brzy začne archeologický průzkum, který by mohl dosáhnout až do hloubky šesti metrů, kde se předpokládají pravěké nálezy. Do Zlaté uličky se archeologové podívají vůbec poprvé.

Někteří nájemci a prodejci si v domcích stěžovali, že rekonstrukce za asi 40 miliónů korun je pro hradní správu záminkou, jak se jich zbavit. David Šebek z tiskového odboru Hradu sice připustil, že v uličce bude po rekonstrukci méně krámků, nikdo nikoho ale nevyhání.

Chceme v očích návštěvníků zvýšit přidanou hodnotu uličky,“ řekl Právu Šebek. Stálá expozice by měla mapovat život v uličce, v níž čas strávil i spisovatel Franz Kafka, mezi počátkem sedmnáctého století a polovinou století dvacátého. Protože stále není doloženo, zda skutečně v uličce působili alchymisté, není jisté, že budoucí expozice ukáže i alchymistickou dílnu. Rovněž archeologové takové nálezy nečekají.

„Kdybychom tam nějaké ampule našli, zvrátili bychom dějiny. Pokud víme z písemných záznamů, alchymisté tam nebydleli. Je to až pozdější legenda,“ uvedla mluvčí archeologického ústavu Jana Maříková Kubková v ČT. Archeologický průzkum se odhaduje na polovinu roku.

Zlatá ulička bývala domovem hradních řemeslníků nejrůznějších profesí a střelců z vojenské posádky. Turisté by se za rok, kdy mají práce skončit, mohli v nové expozici, kterou má hostit 9 ze 16 domků, seznamovat třeba s prací zlatníků.

Očekávají se pravěké nálezy

Podle Šebka by měli možnost navštívit i věštírnu slavné předválečné vědmy Matyldy Průšové, uměleckým jménem Madame de Thebes. A do té doby? „Máme novou prohlídkovou trasu, blízký Rožmberský palác, bývalý Ústav šlechtičen, turisté o nic nepřijdou,“ doplnil Šebek.

Archeologové podle mluvčí nebudou kopat úplně všude, řídit se to má především požadavky stavbařů. Protože se terén v průběhu staletí měnil, na místě uličky bývalo prý i smetiště a domky stojí na navážce, lze čekat nejrůznější nálezy.

Téměř jistě lze čekat nový vhled do rozsahu slovanského osídlení z 9. století a zmapování středověkého vývoje, třeba pokud se týká hradeb. Maříková Kubková takové nálezy očekává v hloubce 4 až 5 metrů. Stavbaři ale potřebují jít ještě o metr níž.

„Očekáváme, že bychom mohli v těchto místech najít nejstarší vrstvy z pravěku,“ shrnula mluvčí s odkazem na pravěké nálezy z hradní Jiřské ulice.

Reklama

Související témata:

Související články

U Karlova mostu má být kamenická huť

Současná etapa opravy Karlova mostu skončí nejspíš až v říjnu, nikoli v červnu, jak se předpokládalo. Město také oznámilo, že pro zásadní opravu pláště mostu,...

Výběr článků

Načítám