Hlavní obsah

V pražských Strašnicích má park ustoupit kurtům a minigolfu, místní se bouří

Právo, Petr Janiš
Praha

V pražských Strašnicích se obyvatelé bouří proti záměru radnice postavit místo parku volnočasové centrum, jež by zahrnovalo mimo jiné hřiště minigolfu. Dokonce kvůli tomu rezignoval na funkci radního pro životní prostředí Roman Rogner (SZ).

Foto: Petr Janiš, Právo

Strašničtí diskutovali s exradním Rognerem (uprostřed za psem) o budoucnosti parku při venčení psů.

Článek

Roman Rogner (SZ) v pondělí 19. dubna přímo na místě parku oznámil, že odstoupil z postu radního pro životní prostředí právě kvůli záměru postavit na místě parku kurty, nohejbalové hřiště, adventure minigolf a zahradní restauraci. „O přípravě a koncepci jsem vůbec nevěděl,“ řekl Rogner, který s navrženými změnami nesouhlasí.

Park musí zůstal parkem.
odstoupivší radní Roman Rogner (SZ)<br/>

„Park musí zůstat parkem,“ dodal s tím, že zeleň v Praze 10 ustupuje stavbám. Jako příklad uvedl plánovanou zástavbu Trojmezí a stavbu pravoslavného chrámu v parku u ulice Ruská.

Starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský (ODS) Rognerovu argumentaci zpochybnil. Radní podle něho o plánu na vytvoření areálu mezi ulicemi V olšinách, Gutova a K rybníčkům musel vědět už od loňského roku, kdy se schvalovala koupě pozemků od dopravního podniku.

„Areálem se zabývám od roku 2001. Radní Rogner se přišel zeptat minulý týden,“ reagoval Lipovský. Podle něho zastupitelstvu nezbude než někoho zvolit, aby radních nebyl sudý počet. I když má ODS v zastupitelstvu nadpoloviční většinu, Lipovský chce o kandidátovi na radního mluvit se soc. dem. a zelenými.

Petice pro zachování parku

Lidé, kteří založili sdružení Útulné Strašnice, spustili proti plánům radnice petici, tisíce lidí se k nim připojují na internetové sociální síti facebook. Kritizují radnici, že přestavbu parku u samoobsluhy Billa, kde mohou děti jezdit na kole a kde lze venčit psy, připravila a prosadila potichu. Obávají se kácení vzrostlých stromů. Areál už je oplocen, což vede k úvahám, že pobyt v něm může být zpoplatněn.

Jedinou chybou bylo, že jsme veřejnosti včas neprezentovali projekty a studie.
Vladislav Lipovský, starosta Prahy 10

„Investice za 50 miliónů korun do areálu, jehož sportoviště budou ve finále komerčně využívána, nám nepřijde správná,“ uvedla zakladatelka sdružení Ivana Mádrová.

Lipovský uvedl, že prostor by měl zůstat veřejně přístupný. Radnice spěchá, vypsala už tendr, vše by mělo být hotovo patrně do podzimních voleb.

„Jedinou chybou bylo, že jsme veřejnosti včas neprezentovali projekty a studie,“ připustil Lipovský. S kritiky se podle svých slov sejde. „O studiích je možné jednat,“ poznamenal starosta.

Finance patří hřištím, míní někteří

Finanční podporu podle místních potřebují zdevastovaná dětská hřiště v okolí mnohem více než park, který by chtěli nechat takový, jaký po vykácení keřů je. „Nejde o jeden park, programově se tu likvidují veřejné plochy,“ poznamenal zastupitel Petr Vilgus (SZ).

Podle něho se uvažuje o tom, že by se radnice přestěhovala naproti uvažovanému areálu do Staré školy a do nového objektu, který by vyrostl místo KD Barikádníků.

Problémy má i areál Gutovka s horolezeckou stěnou sousedící s parkem, který provozuje společnost Taiko. Nyní se s radnicí dohaduje jak dál.

„Důvodem ale určitě není ekonomická neúnosnost, projekt v této fázi rozpracovanosti ani nemůže zatím fungovat plně. Gutovku čeká ještě dostavba,“ sdělila Právu Hana Tietze z agentury Bison & Rose, která Taiko zastupuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám