Hlavní obsah

Praha 4 chce stavět parkovací domy, rezidenty budou stát statisíce

Právo, Kateřina Severová
Praha

Jedno objetí domovního bloku, druhé objetí a volné místo k zaparkování v nedohlednu. Několikaminutové hledání parkovacího stání není pro obyvatele Prahy 4 ničím výjimečným. Radnice čtyřky teď přišla s řešením katastrofální situace. Chce stavět parkovací domy.

Článek

Zájemci si ale musí připravit tučný balík peněz. Za místo zaplatí rezidenti několik stovek tisíc korun. Lidé ze čtyřky však namítají, že na to nemají finance.

„Večer raději nikam nejezdíme autem, protože pak bychom nezaparkovali. Ale zaplatit si stání v parkovacím domě je pro nás drahé,“ řekla Právu 74letá Alena Dvořáková z Krče, kde se nachází ve Štúrově ulici jeden z vytipovaných pozemků pro stavbu garáží.

Senioři na parkování nebudou mít finance

Podle slov Dvořákové však zhruba sedmdesát procent obyvatel sídliště tvoří senioři. Jen málokterý z nich si drahé parkovací místo, jehož cenu odhaduje městská část podle typu garáží od 250 do 450 tisíc korun, může dovolit. Počet lidí v důchodovém věku je přitom v Praze 4 jeden z největších.

Zastupitelstvo minulý čtvrtek schválilo pilotní projekt čtyřpodlažního parkovacího domu. Měl by vyrůst v Jílovské ulici u Novodvorské. Zda se ovšem začne stavět, závisí na zájmu lidí. Radnice má ale již první rezervace. Ze 115 míst jich je prý 35 obsazeno. Cena stání by měla být maximálně 360 tisíc korun.

„Místa nabízíme asi tři měsíce. Stavět můžeme začít, až jich bude prodáno alespoň šedesát sedm. Zájem o to je,“ řekl Právu starosta čtvrté městské části Pavel Horálek s tím, že pokud se nepodaří kapacitu naplnit, kopat se nezačne.

V případě, že stavbu garáží radnice realizuje, stanou se majitelé parkovacích míst členy jednoho družstva. Zájemci však během několika měsíců budou muset zaplatit skoro dvě stě tisíc korun. Se zbytkem členského vkladu jim pomůže Praha 4 poskytnutím půjčky, kterou budou muset splatit v průběhu šesti až osmi let.

Projekt spolkl již milión korun 

Pokud by se nepodařilo prodat všechna místa, zbylá stání připadnou městské části. Ta je pak plánuje pronajímat. Praha 4 už vložila do projektu zhruba jeden milión korun a doufá, že u lidí uspěje.

„Tento model není u nás zcela běžný. Ale rezidenti hledají parkovací stání. Takto jim dáme místo i zvýšenou ochranu majetku,“ konstatoval Horálek. Ten by v budoucnu chtěl mít další parkovací dům třeba také na Pankráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám