Hlavní obsah

Pomník Jana Žižky na pražském Vítkově projde rekonstrukcí

– Praha
Právo, Kateřina Severová

Ohromný jezdecký pomník Jana Žižky na pražském Vítkově zakryje tento týden lešení. Socha se pod kovovou konstrukci schová na celých dvacet měsíců. Tak dlouho bude trvat její oprava. Rekonstrukce vyjde na třicet miliónů korun.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pomník Jana Žižky na Vítkově je jedna z největších jezdeckých soch na světě.

Článek

Do bronzového pomníku, který je vysoký devět metrů a váží přes šestnáct a půl tuny, se pustila koroze. Zásah restaurátorů už byl proto nezbytný.

„Bronzový plášť sochy i její ocelové prvky korodují. Bylo proto nutné přistoupit ke generální opravě,“ uvedla mluvčí Národního muzea (NM) Radka Schusterová.

Opravu zaplatí ministerstvo i stát

Rekonstrukce jedné z největších soch na světě přijde na třicet miliónů korun.

Dvacet pět miliónů zaplatí ministerstvo kultury, zbytek půjde z kasy NM, které je správcem pomníku. Na opravách se bude podílet tým zhruba dvaceti odborníků. Mezi nimi budou kameníci i řemeslníci. Restaurátorské práce má pak na starosti česká firma Houska a Douda.

Ta dávala dohromady již například bronzové sousoší trig na pražském Národním divadle nebo pomník krále Jiřího z Poděbrad v Poděbradech.

Socha Jana Žižky, která vznikla v roce 1931 podle návrhu Bohumila Kafky, bude pro ně však něčím výjimečným. „Jde o největší kus sochy, kterou jsme restaurovali. Je to obrovské,“ řekl jeden ze spolumajitelů společnosti Petr Douda.

Změn se dočkalo i okolí sochy

Než se pomník předvede v novém, čeká pracovníky dlouhá cesta. V okolí sochy se zakrývala dlažba, provádělo se focení, skenování, nyní kolem ní vyroste lešení a restaurátoři budou zkoumat vnitřek bronzového monumentu a postupně jej demontovat.

„Potom vyhodnotíme, jaké opravy se budou provádět. Dá se ale očekávat, že bude nutné vyměnit železobetonovou konstrukci pomníku za nerezovou,“ vysvětlil Douda s tím, že rekonstrukce Žižky si vyžádá rovněž použití speciální techniky. Odborníkům pomůže třeba jeřáb.

Návštěvníky Vítkova ale kvůli restaurování sochy, jež má být hotová příští rok v listopadu, nečeká výraznější omezení. Nově zrekonstruovaný památník Vítkov bude volně přístupný, uzavře se jen část terasy v blízkosti pomníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám