Hlavní obsah

Žižkovské nádraží čeká revitalizace

Právo, Hynek Paštěka

Městská rada na svém zasedání schválila výjimku ze stavební uzávěry na nákladovém nádraží Žižkov. Znamená to, že na části území se může stavět, a to i bez plánovaného schválení nového pražského územního plánu a celoměstsky významných změn.

Článek

„Jde o zhruba čtvrtinu území nákladového nádraží Žižkov, kde stavbu stávající územní plán umožňuje. Tato část jediná nebude dotčena budoucí dopravní infrastrukturou, tedy do ní nebude zasahovat ani trasa metra D, ani prodloužení Olšanské ulice. Praha 3 a další instituce s výstavbou souhlasily,“ řekl Právu radní pro územní rozvoj Martin Langmajer (ODS).

V první fázi by mělo být postaveno zhruba 250 bytů s množstvím zeleně, veřejný park, dále hotel, obchodní pasáž se supermarketem a čtyři kancelářské budovy. Rozpočet je plánován na 150 miliónů eur a stavět by se mělo začít nejdříve ve druhé polovině roku 2012.

„Naším záměrem je vytvoření nové reprezentativní městské čtvrti, která bude harmonicky navazovat na stávající zástavbu Žižkova. Projekt nese název Revitalizace nádraží Žižkov, a to mimo jiné proto, že téměř čtyřicet procent z celkové rozlohy budou tvořit parky a zeleň,“ sdělil Právu Daniel Fiřt ze společnosti Discovery Group, která má na místě stavět.

Opozici se rozhodnutí nelíbí

Magistrátní opozice však záměr stavět na nákladovém nádraží Žižkov kritizuje. „Naším záměrem je, aby při projednávání celoměstsky významných změn na takovýchto plochách již nevznikala další výstavba. Tyto oblasti jsou již tak dost zatížené a místo dalších bytů a kanceláří by měly vznikat spíš území vhodná pro rekreaci, sportoviště a podobně. Pokud zvítězíme ve volbách, toto budeme prosazovat,“ sdělil Právu Miroslav Poche, místopředseda pražské ČSSD.

Podle něj chce vedení městské části Praha 3 i magistrátu na poslední chvíli prosadit některé developerské projekty ještě před schválením nového územního plánu. Podobný názor má i Strana zelených (SZ), pro kterou je takové řešení nejhorší variantou.

„Zmiňované území by se mělo řešit jako celek. Bohužel ODS se snaží na poslední chvíli využít svoji většinu a vytěžit maximum. My nemáme žádné páky na to, jak podobným projektům zabránit,“ doplnila zastupitelka Zuzana Drhová (SZ).

Podle odborníků poroste letos zájem o podobné developerské projekty. Potvrzuje to i analytická společnost v oblasti realit King Sturge. „Zatímco vloni o tyto projekty zájem nebyl, dnes jej pozorujeme. Největší zájem je o kancelářské a rezidenční nemovitosti především v Praze,“ uvedla King Sturge ve své tiskové zprávě.

Reklama

Související témata:

Související články

V centru Prahy budou stát pětimetrové brány

Do konce příštího roku by měl v centru hlavního města, u Starého židovského hřbitova, stát sochařský projekt Tři brány. Má být v bývalé Malé Pinkasově ulici,...

Vítkov a Parukářku spojí visutá lávka

Komu by se líbilo dostat se z Vítkova na Parukářku a přitom nemuset šplhat do dvou kopců, ten může doufat, že se žižkovské radnici podaří uskutečnit její nový...

Výběr článků

Načítám