Hlavní obsah

Projekt spásné archy ochraňující před potopou vypadá jako králíkárna

Novinky, Barbora Vaníčková

Další z projektů děsících se tajících ledovců je na světě. „Pohotovostní archa“ má být jakýmsi vertikálním přístavištěm hausbótů, z nějž se obyvatelé budou moci spustit a plavit se po zaplavených městech. Celý projekt je dokonalým zosobněním metafory, která přirovnává paneláky ke králičím kotcům.

Článek

Projekt Andrew Brorsona je koncipován pro město Miami, jež by se z důvodu tání ledovců mohlo ocitnout během několika následujících století částečně pod hladinou. Mrakodrap ve tvaru obrovského válce je vystavěn v dostatečné výšce nad vodní hladinou a tvoří jej jakési přihrádky se samostatnými obytnými jednotkami na způsob hausbótů. V nich by se obyvatelé mohli pohybovat po zavodněné oblasti.

Stavba ale nemusí být nutně pouze řešením krizové situace, nabízí totiž zároveň dostatek prostoru například pro krátkodobější rekreaci.

Najde se v ní i místo pro vědu a výzkum. Má se tak stát skutečnou spásnou archou, která pomůže zatopenou oblast restrukturalizovat a nabídne dočasné útočiště všem, kdo se na tom chtějí podílet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám