Hlavní obsah

V centru Prahy budou stát pětimetrové brány

Právo, kas

Do konce příštího roku by měl v centru hlavního města, u Starého židovského hřbitova, stát sochařský projekt Tři brány. Má být v bývalé Malé Pinkasově ulici, která se tak otevře Pražanům po více než stu letech.

Článek

Pětimetrové brány mají stát 16 miliónů korun. Polovinu by měl zaplatit magistrát, druhou část mají dát američtí sponzoři, které oslovilo Židovské muzeum.

„V úzké ulici v minulosti stála brána do ghetta. Na projektu jsme začali pracovat už před sedmi lety. Rádi bychom, aby se z něho stalo něco jako poutní místo,“ řekl ředitel Židovského muzea Leo Pavlát. Ten inicioval vznik sochařského díla a oslovil známého výtvarníka Aleše Veselého.

„Chtěl jsem udělat něco, co bude hovořit samo za sebe. Mělo by to symbolizovat cestu životem. Lidi budou moci pod branami procházet,“ uvedl Veselý.

Jednotlivé brány budou vytvořeny z různého materiálu. První bude z obřích kmenů odlitých z bronzu, druhá vznikne z masivního bloku vápence a třetí bude z oceli.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze 10 možná vyroste pravoslavný chrám

V parku v Praze 10 mezi ulicemi Ruská, Nad Primaskou a Pod Rapidem má stát nový pravoslavný chrám, komunitní centrum a sídlo metropolitní rady pravoslavné...

Výběr článků

Načítám