Hlavní obsah

Obrovitý mořský ježek se uhnízdil na výstavišti v Šanghaji

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský výstavní pavilon pro Expo 2010 v Šanghaji připomíná obrovitého mořského ježka. Podle konceptu se navíc jeho dlouhé bodliny mají pohybovat a reagovat na pohyb větru. Design budovy má upozorňovat na britskou tradici propojení přírody s městem.

Foto: Aly Song, Reuters

Britský ministr zahraničí David Miliband u výstavního pavilonu v Šanghaji

Článek

Velká Británie s milióny zahrad a tisíci veřejnými parky je průkopníkem v integraci přírody do města. Hlavním důvodem je snaha o zdravější a příjemnější životní prostředí a právě na ekonomické a enviromentální problémy má výstavní budova upozornit. Stavba připomínající ježka, reaguje na pohyb větru a povlává svými dlouhými ostny, čímž má evokovat jednak pohupující se les a  potom i měkkost mechu.

Kostka navržená architekty ze studia Heatherwick je protkána šedesáti tisíci tenkými akrylovými tyčemi, jež uprostřed stavby vytvářejí jakousi „svatyni“, v níž si návštěvníci mohou prohlédnout semena rostlin, jež nesou jednotlivé tyče na koncích. Množství semen odkazuje na biologickou rozmanitost země a opět přivádí návštěvníky k myšlence souznění s přírodou.

Foto: Aly Song, Reuters

Britský pavilon v reálu

Expo 2010 začne v Šanghaji v květnu a potrvá do října 2010, na projektu se podílí na dvě stovky zemí a organizátoři očekávají více než 70 miliónů návštěvníků. Rovněž Česká republika již představila svůj pavilon [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám