Hlavní obsah

Střelecký ostrov v Praze se asi letos obnovy nedočká

Právo, Jana Šprunková

Rekonstrukce Střeleckého ostrova, která měla být podle plánů radnice Prahy 1 hotova koncem loňského roku, posléze letos na jaře, se možná obnovy v tomto roce ani nedočká.

Foto: Profimedia.cz

Střelecký ostrov

Článek

„Není odpověď na otázku, kdy rekonstrukce začne,“ připustil starosta Filip Dvořák (ODS).

Čtvrti chybějí potřebná povolení, včetně stavebního, a plány například na vybudování výtahu z mostu Legií a korzo na visuté lávce kolem jižního cípu ostrova se nelíbí zase památkářům.

Nezačalo se tudíž ani s kácením prokazatelně nezdravých stromů, kterých je kolem tří desítek. „Je pravděpodobné, že kácet se bude až v době vegetačního klidu, tedy nejspíš až na podzim,“ řekl místostarosta Daniel Hodek (ČSSD).

Revitalizace ostrova má stát zhruba 40 miliónů korun. Její prvořadý význam tkví v odstranění asfaltových povrchů z cest, které má pokrýt mlat, v obnovení téměř již neexistujících travnatých ploch, zmizet mají technické prvky v dezolátním stavu a obnova čeká veřejné osvětlení.

Povolí letní kino

Protože práce na ostrově v dohledné době nezačnou, chce radnice opět povolit provoz letního kina. Nyní začne hledat provozovatele. Zda se na ostrov vrátí Kinematograf bratří Čadíků, kterému Praha 1 vloni kvůli rekonstrukci projekci nepovolila, bude záležet na tom, zda se do soutěže přihlásí. „Musíme se přihlásit. Je to naše povinnost,“ řekl pro ČTK ředitel Kinematografu Josef Čadík.

Letní kino by mělo promítat nikoli již od června, jak bylo zvykem, ale až od července do konce září. „Nemáme zájem, aby se tam jednotlivé aktivity překrývaly,“ řekl Hodek.

Radnice se totiž chystá Střelecký ostrov, stejně jako Slovanský a Kampu, pronajmout pro pořádání festivalu United Islands of Prague 25. a 26. června. Na Kampě, kterou rovněž čeká rekonstrukce, se má odehrávat jazzová a etno část festivalu, české písničkové scéně má patřit Žofín, na Střeleckém ostrově bude hlavní scéna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám