Hlavní obsah

Na Vinohradech vyroste skleněné traumacentrum za 3,5 miliardy

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) má projít zásadní proměnou. Za zhruba 3,5 miliardy korun zde má vyrůst moderní, téměř 50 metrů vysoké, převážně skleněné traumacentrum s heliportem na střeše.

Článek

Na další miliardu korun přijde podle odhadů zdravotnické vybavení. Vše by mělo fungovat v roce 2013. V sázce je prodej a bourání areálů z počátku 20. století, které nemocnici nyní propůjčují neopakovatelný ráz a lidský rozměr.

„Financování stavby pavilón Traumacentrum FNKV se předpokládá z 87 % krytím ze státních zdrojů a 13 % (480 miliónů korun) bude kryto z vlastních zdrojů a z úvěru,“ stojí v investičním záměru, který má Právo k dispozici a z jejž loni nechal vypracovat ředitel nemocnice Marek Zeman.

Částka, kterou může nemocnice poskytnout, koresponduje s odhadovanými výnosy z prodeje pozemků a budov. „Budovy klinik, jež budou po dokončení nového pavilónu uvolněny, mohou být převedeny na 3. LF UK, prodány nebo pronajaty. Příjmy z této operace by pak snížily finanční náročnost výstavby nového pavilónu. Zaniknout by měl pouze pavilón O,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Jana Jelínková. Pavilón O na severovýchodě areálu je útočištěm léčebny pro dlouhodobě nemocné, kliniky rehabilitačního lékařství a ortopedické ordinace. Co s nimi bude, nevědí.

Stávající budovy jsou prý zastaralé

Jen léčebna má 64 obsazených lůžek. Její primářka Hana Krautová Právu řekla, že o budoucnosti léčebny s ní nikdo nejednal. „Po dobu stavby, myslím, zůstane barák zachován,“ uvedla Krautová, která ovšem neslyšela, kdy by se měl bourat.

„Předpokládám, že se to netýká nejbližší budoucnosti,“ dodala. Stěhovat dlouhodobě nemocné do jiných prostor je nesmírně složité. „Klienti by se asi museli částečně propustit,“ řekla primářka.

V sázce je také úvěr. A počítá se s tím, že část lékařské techniky se přestěhuje ze současných pavilónů nemocnice.

„Zvláště budovy postavené na počátku 20. století, kdy byla založena nemocnice, jsou již dávno za hranicí efektivní využitelnosti pro zdravotnický provoz. Obdobně velmi rychle zastarávají i objekty z druhé poloviny 20. století a i přes jejich rekonstrukce je obtížné dále zkvalitňovat poskytování zdravotní péče,“ stojí v investičním záměru, který připouští, že FKNV není špičkou mezi pražskými nemocnicemi.

První peníze na projekt, s nímž nyní architekti finišují, by mělo ministerstvo zdravotnictví uvolnit letos. Také ještě letos by se prý mělo začít stavět. Traumacentrum má poskytovat vysoce specializovanou péči Pražanům a obyvatelům především východní poloviny středních Čech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám