Hlavní obsah

Návrhy na obnovu Mariánského náměstí počítají s razantní regulací dopravy

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude zdobit Mariánské náměstí kašna? A skutečně přestane připomínat parkoviště a auta zmizí pod zemí? Na podobné otázky naznačuje odpovědi ve čtvrtek otevřená výstava v Clam-Gallasově paláci.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Studio MAC Architecture, jehož návrh zvítězil, předpokládá razantní regulaci dopravy na Mariánském náměstí.

Článek

Představuje šest návrhů revitalizace nejen Mariánského náměstí, ale také budovy Nové radnice a především samotného Clam-Gallasova paláce. Z městské kasy by tyto úpravy mohly odčerpat přes 1,2 miliardy korun.

Studio MAC Architecture, jehož návrh se umístil na prvním místě, předpokládá razantní regulaci dopravy na Mariánském náměstí a navrhuje za takřka čtvrt miliardy korun třípodlažní podzemní garáže pro 145 aut, do nichž by se vjíždělo z Platnéřské ulice.

Střední část by měla zůstat prázdná, novým prvkem má být připomenutí kostela Panny Marie na Louži. V praxi by to mělo vypadat tak, že by byl v dlažbě obnoven obrys původního zdiva v blízkosti ústí Husovy ulice na náměstí, který by měl být výškově oddělen, „Při silnějším dešti by se podlaha kostela zaplnila vodou do výšky několika centimetrů, která by po několika minutách zmizela přes přepady do kanalizace,“ stojí v návrhu studia MAC.

Rekonstrukce Nové radnice za 600 miliónů

Návštěvníci výstavy mají k dispozici 26 stránek čtení vítězného návrhu, které však připomínají spíše rébus. V textu totiž chybějí souhlásky ž a š. „Napadá mě, zda jim tak málo záleží na prezentaci, že si to dovolí takto prezentovat,“ podivila se Marie Sedláková, která patřila k prvním návštěvníkům. Architekta Martina Stránského ze studia MAC se Právu nepodařilo sehnat, je na dovolené.

Jeho návrh předpokládá rekonstrukci Nové radnice v řádu 600 miliónů korun. Jak již Právo informovalo, měla by v ní vzniknout Síň slávy s dary a uměleckými předměty ze zahraničních cest primátora a radních, v prvním patře by měla být stálá expozice o historii Prahy.

„Úpravami by se měly odstranit nevhodné zásahy provedené za necelých sto let existence radnice, aby odpovídala potřebám současné samosprávy,“ řekl před časem Stránský.

Oživení Clam-Gallasova paláce

Clam-Gallasův palác by se měl za zhruba 400 miliónů proměnit z mrtvého domu v místo, kam by Pražané rádi chodili. Návrhy počítají s využitím nádvoří, kterým by se mohlo procházet na Mariánské náměstí, i přilehlých zahradních ploch.

V jakési pasáži by mohly být obchůdky a kavárny. V paláci by se měly pořádat koncerty, plesy i výstavy, v prvním poschodí by měly být VIP apartmány pro významné návštěvníky hlavního města, třetí patro má zaplnit stálá výstava Lesk barokní aristokracie o kultuře městského palácového bydlení.

Návrh společnosti S. H. S. Architekti, který však skončil na posledním místě, počítá s propojením paláce s budovou magistrátu chodbou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám