Hlavní obsah

Za zbourání funkcionalistické vily v Bubenči možná padne rekordní pokuta

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvoumiliónová pokuta zřejmě nemine majitelku dnes již zmizelé funkcionalistické vily v Bubenči Julii Romaněnkovou. „Pokuta by mohla být v maximálně možné míře,“ řekl Právu šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek.

Foto: Petr Janiš, Právo

Po vile zůstala jen díra a základy zalité betonem. Povolena přitom byla jen rekonstrukce a přístavba.

Článek

Po vile z 30. let minulého století totiž koncem minulého roku zůstala jen ohromná díra a základy zalité betonem. Na staveništi se pohybují sice dělníci, ale údajně nepokračují ve stavbě, pouze ji zakonzervovávají. Území s předpokládanými archeologickými nálezy jsou pro odborníky tudíž nedostupná.

Je to frapantní porušení jakéhokoli slušného jednání a těžká arogance.
Jan Kněžínek, památkář

„Je to frapantní porušení jakéhokoli slušného jednání a těžká arogance,“ míní Kněžínek k faktu, že vila v památkové zóně je beze zbytku pryč. Odbor už v prosinci zahájil ve věci správní řízení. Památkáři města nebyli proti tomu, aby majitelka vily, v níž žil malíř Karel Svolinský, objekt v ulici V Tišině zrekonstruovala a přistavěla. Pro přístavbu a nástavbu také získala stavební povolení. Místo toho stavbaři ale dům rovnou strhli, údajně jim k tomu stačil jeden podzimní víkend.

Majitelka Romaněnková není k sehnání

Podle mluvčího dejvické radnice Martina Šalka za to může Julia Romaněnková očekávat půlmiliónovou pokutu také od odboru výstavby Prahy 6 a není vyloučeno, že stejně radnice ohodnotí i práci stavební firmy a dozoru. Julii Romaněnkovou se nepodařilo sehnat.

„Paní Romaněnková nesplnila podmínky a neprojednala změny proti stavebnímu povolení, což musí do pěti dnů před zahájením stavby,“ řekl šéf odboru výstavby Petr Malotin.

Odbor již koncem prosince stavbu zastavil, práce ale pokračovaly dál. Počátkem února byl na staveništi kontrolní den, výsledky z něho však dosud nejsou uzavřené. „Je to ve stádiu zdůvodňování, jak a proč ke zbourání domu došlo,“ tvrdí Šalek.

Podle Malotina chce Romaněnková stavět, co je ve stavebním povolení, ale některé konstrukce mají být z jiného materiálu. „Stavějí repliku a nepovažují to, že jim něco upadlo, za nedodržení stavebního povolení,“ shrnul myšlení některých stavebníků Malotin.

V šesté městské části byl prý podobný případ zhruba před třemi roky, kdy úřad povolil přestavbu, ale místo ní vlastník domu na Ořechovce postavil jeho repliku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám