Hlavní obsah

Praha 7 chystá úpravy v okolí stanice Vltavská, přibude i zeleň

Právo, Petr Janiš
Praha

Stanice metra Vltavská na trase C a její okolí nemají nejlepší pověst. Jde o jedno z míst, kudy v srpnu 2002 natekla do podzemí voda, a funguje jako nejjednodušší komín pro vzduch, který před sebou tlačí soupravy metra. Strop socialistickorealistické vstupní haly silně poznamenalo tání sněhu a velmi dobře se tam daří plísni.

Foto: Petr Janiš, Právo

Stanice metra Vltavská v únoru. Stánky zmizely, tramvajové zastávky mají dostat novou podobu.

Článek

Ne snad samotná stanice, ale nevzhledný dolík mezi magistrálou a Bubenským nábřežím se má letos zazelenat. Radnice Prahy 7, která musí krýt 136miliónový rozpočtový schodek z rezervy a z úspor, investuje do úprav okolí Vltavské asi 10,5 miliónu korun.

Pozorný pozorovatel už zjistil, že se něco děje, zmizely stánky s občerstvením. Radnici vadilo, že prodávají alkohol. „K 31. prosinci nebyla stánkařům obnovena smlouva. Méně přizpůsobiví občané se tam jednoduše přestali shlukovat,“ řekl starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS). Radnice chce mít u sjezdu z magistrály kamenný obchod, kde se lihovinu kolemjdoucímu koupit nepodaří, prý nic vysokého. A tak Vltavská už asi není zátopovým územím.

Úprava tramvajových zastávek

Investice se má dotknout také betonových přístřešků u tramvajových zastávek, které jsou tak dlouhé a blízké kolejí, že lidé proudící z tramvají a do nich o sebe zakopávají. „Staré zastávky vyměníme za nové,“ řekl Ječmének. V okolí by měly být vysazeny keře, zřízeny a oploceny záhony a ve svahu vznikne nová cesta s osvětleným schodištěm. Vše má začít v první polovině roku, patrně proto, aby se to mohlo před volbami slavnostně otevřít.

Rozsáhlé úpravy se chystají také pro Ortenovo náměstí, o podrobnostech, jak už Právo informovalo, radnice dlouze diskutovala s občany. Podle Ječménka jde o letošní klíčový projekt za 21,2 miliónu korun. Mezi ulicemi Dělnická a Tovární má vzniknout dětské hřiště. Rekonstrukce za téměř 2 milióny korun čeká vodárenskou věž na Letné, kousek pod ní povedou tunely Blanka.

Reklama

Související témata:

Související články

Invalidovna s novou fasádou opět prokoukla

Karlínská Invalidovna prokoukla a nedávno sundané lešení odhalilo její původní podobu. Zrekonstruovaná je také část střechy, vyměněna jsou okna.

Výběr článků

Načítám