Hlavní obsah

Středočeská města mají problém s vylidněnými centry

Právo, Radek Plavecký

Málo korzujících lidí a málo zákazníků, vylidněná centrální náměstí a pěší zóny, takový je obraz center dvou největších středočeských měst Mladé Boleslavi a Kladna. Místní živnostníci si stěžují na nízké tržby, radnici znepokojuje, že lidé z klidových zón mizí, a snaží se najít způsob, jak je přimět k návratu na pěší zóny a náměstí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Staroměstské náměstí v Mladé Boleslavi bývá často prázdné. Obchodníci doufají ve zlepšení po jeho rekonstrukci.

Článek

Za vším může být finanční krize, mrazy, ale také lenost obyvatel či malá nabídka služeb v centrech měst. Živnostníci a radnice proto hledají způsob, jak lidi nalákat zpátky.

V Kladně půjdou cestou slev za nájem prostranství. „Jedním z řešení je například pronájem veřejných prostranství před provozovnami za zvýhodněné nájemné. V letních měsících si tak občané Kladna, ale i turisté užijí posezení na zahrádkách restaurací a kaváren,“ přiblížil formu pomoci města kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Za symbolické nájemné si tak budou moci živnostníci pronajmout určitý prostor a ten nabídnout svým zákazníkům. Město v současné době navíc projednává možnosti výstavby velkého parkoviště v blízkosti pěší zóny, které by mělo centru odlehčit.

Prodloužení otevírací doby

Diskutovat se bude i o prodloužení otevírací doby u mnoha obchodů tak, aby se do nich dostali i lidé, kteří se vracejí později z práce. To se ukazuje jako kámen úrazu i v Mladé Boleslavi, kde si také živnostníci na jedné straně stěžují na nedostatek zákazníků, na druhé straně zavírají i před 17. hodinou.

„Sháněli jsme snubní prstýnky, tak jsem se snažil utrhnout z práce dřív, ale stejně jsem z Prahy přijel až v 17 hodin, a to už byla všechna zlatnictví v centru Boleslavi zavřená.

Museli jsme to udělat obráceně, že přítelkyně přijela za mnou do Prahy,“ poukázal jeden z obyvatel města na nedostatek. Mladoboleslavští živnostníci si nyní hodně slibují od zahájené rekonstrukce Staroměstského náměstí. Ta by měla být do letošního září hotová.

„Tahle sezóna asi bude kvůli stavbě špatná, bude tu všechno rozkopané a nebude kde parkovat, ale pak by to mohlo být lepší,“ doufal majitel jednoho ze zdejších obchodů. „Hlavně aby město nenasadilo vysoké ceny za parkovné. To by zase všichni skončili v Hypernově,“ dodával obchodník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám