Hlavní obsah

Obrovské ruce mají spojit věže nad přístavem v dánské Kodani

Novinky, Barbora Vaníčková

Nad přístavem v dánské Kodani se do sebe možná už brzy zaklesnou dvě obrovské ruce, jež navzájem spojí pevninskou část města s přístavní lokalitou Langelinie. Vytvoří tak jakousi zlatou bránu otevřenou pro lodě vjíždějící do zálivu. Ve vzduchu visící chodník vysunutý z obrovských věží vyroste ve výšce 65 metrů nad přístavem.

Článek

Cílem vítězného projektu na obovení kodaňského přístavu je vytvořit honosnou bránu při vstupu do města. Studio Steven Holl Architect koncipovalo návrh jako symbolické propojení světa města a vody. Zakřivené molo Langelinie slouží již po desetiletí jako kotviště velkých námořních lodí a stejnojmenná věž projektovaná do geometrických tvarů má symbolizovat příď lodi směřující do vody. Vysunuté podlaží se nachází ve výšce mostu a má se stát veřejným prostorem plným kaváren, restaurací a galerií.

Na věž by měl vést výtah a návštěvníci mohou použít i eskalátory. Druhá z věží Marmormolen propojuje první ze staveb s městem, i zde má být vytvořen jakýsi veřejný prostor, tentokrát ale umístěný níže.

Hlavním přínosem projektu je však chodník spojující obě budovy a nabízející výhled na město i přístav z ptačí perspektivy pětašedesáti metrů. Žlutá a oranžová barva jednotlivých ramen má prosvětlit město a nabízí úžasný odraz na vodní hladině. Most je zavěšen na lanech a ramena se spojují v mírném úhlu podobně jako podané ruce.

Obě stavby mají sloužit jako veřejný prostor pro kanceláře, sály, úřady, galerie, kavárny nebo restaurace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám