Hlavní obsah

Obří plovoucí triangly v Bostonu nabídnou bydlení pro 15 000 lidí

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvedající se oceány děsí obyvatele na pobřeží stále víc a projekty plovoucích staveb snad zanedlouho pokryjí veškerou vodní hladinu. Ani v Bostonu nejsou pozadu, nový projekt Boston Arcology (BOA) má na vodě zajistit bydlení pro 15 000 lidí, hotely, kanceláře, muzea i novou radnici.

Článek

Projekt vychází ze studie, jež předpokládá, že 75 procent veškeré populace bude v roce 2050 bydlet ve velkých městech. Studio E. Kevin Schopfer proto vyprojektovalo návrh zlatého obdélníku, jež by umožnil expanzi města i na vodní hladinu. Celá stavba je koncipována jako absolutně plovoucí.

Projekt BOA zaměstnává celou řadu techniků a není tedy jen klasickým futuristickým návrhem z říše snů, jedná se o koncept, jenž je stoprocentně proveditelný a má zajistit splnění budoucích potřeb pobřeží Bostonu.

Stavba se inspirovala dosavadním rázem města a má se stát vhodným doplňkem nijak nevyčnívajícím z aktuální zástavby. Obdélník tedy tvoří přísně geometrické tvary, základní kostra je postavena v poměru 1:1,618.

Zlaté triangly

Stavba je umístěna kolmo k nábřeží a tvoří ji několik navzájem se proplétajících zlatých trianglů zasazených v obrovském rámu. Nabízí se samozřejmě myšlenka, že BOA se zařadí mezi geniálně řešené zelené stavby. A realita je ještě velkolepější.

BOA totiž plánuje odstranit v celém komplexu potřebu automobilů, veškerou dopravu zde má nahradit elektrické dopravní spojení, jež bude putovat po vertikální i horizontální linii a umožní všem obyvatelům vytvořit takzvanou „pěší přátelskou komunitu“. Stavba počítá s pohyblivými chodníky i elektrickým vlakem.

Budova bude protkána solárními panely, nádržemi na čištění vody a počítá s tolika zahradami, že se na pobřeží zdvojnásobí dosavadní množství zeleně. Také do tří hlavních věží budou vloženy tzv. „nebeské zahrady“ v prosklených atriích.

Beton to jistí

Technické řešení je poměrně jednoduché, základem BOA jsou buňky z litého betonu, které jsou sestaveny do formy plovoucí plošiny. Ač se to tak nemusí na první pohled jevit, je beton ideálním materiálem. Bývá využíván pro stavbu ropných plošin a sloužil i při konstrukci lodí za druhé světové války, nové technologie zabývající se těsněním betonu navíc silně zvýšily jeho trvanlivost.

Projekt je podle studia řešitelný i po finanční stránce a přináší obrovský potenciál pro předpokládaný rozvoj města.

Reklama

Související články

Jak vypadá jazyk současné architektury

Úžasné stavitelské projekty v Evropě a nepřehlédnutelné rodinné vily ze všech koutů světa představují dvě objemné knihy, které vydal Slovart. První se jmenuje...

Výběr článků

Načítám