Hlavní obsah

První fáze oprav prostějovského zámku bude letos dokončena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Radnice města Prostějova letos dokončí první fázi oprav renesančního zámku, který už několik let kvůli špatnému stavu zeje prázdnotou. Rekonstruovaná část budovy bude sloužit jako výstavní prostory a informační centrum, řekl novinářům místostarosta Prostějova Pavel Drmola (ODS). Město se podle něj chystá opravit i další část zámecké budovy a žádá na ni nyní o evropskou dotaci.

Foto: Profimedia.cz

Renesanční zámek v Prostějově

Článek

Radnice města Prostějova letos dokončí první fázi oprav renesančního zámku, který už několik let kvůli špatnému stavu zeje prázdnotou. Rekonstruovaná část budovy bude sloužit jako výstavní prostory a informační centrum, řekl dnes novinářům místostarosta Prostějova Pavel Drmola (ODS). Město se podle něj chystá opravit i další část zámecké budovy a žádá na ni nyní o evropskou dotaci.

Evropské peníze, zhruba osm miliónů, radnice získala i pro úvodní část oprav. "Je to první krok, který nyní dobíhá a který má být dokončen v první polovině roku," řekl Drmola. O dalších 15 miliónů z regionálního operačního programu se město uchází. Chce za ně rekonstruovat prostory, které má v budoucnu využívat základní umělecká škola.

Prostějovský zámek se nachází přímo v historickém jádru města a v minulosti v něm sídlil například okresní archiv. Budova je ale vyklizená už několik let a přestože město investovalo například do oprav střechy nebo zajištění statiky, odhady celkových nákladů rekonstrukce hovoří až o 100 miliónech korun.

Společenské i komerční využití

Podle představ města, které se jej chystá opravovat po částech, má mít v budoucnu společenské i komerční využití, aby bylo možné zajistit peníze na jeho provoz. Vedle divadelního sálu nebo dílen historických řemesel se proto plánují i kanceláře, vinárna nebo pizzerie. "Ale pokud se nám nepodaří získat peníze, například z nějakého fondu Evropské unie, tak je to běh na dlouhou trať," podotkl místostarosta Miroslav Pišťák (ČSSD), podle kterého navíc oprava zámku nepatří mezi současné priority města.

V minulosti se dokonce objevil návrh, podle nějž měla v opravených prostorách zámku sídlit škola uměleckých řemesel, ve které by se mohli vzdělávat a podílet na výrobě i tělesně postižení. Potřebných půl miliardy korun se ale nenašlo.

Zámek dal v první polovině 17. století postavit Jan z Pernštejna. Později, zejména v 19. a 20. století, ale prošel výraznými přestavbami a některé jeho interiéry jsou proto dnes z památkového hlediska nenávratně poškozeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám