Hlavní obsah

Zámek v Raduni se po letech dočkal rekonstrukce

Právo, Milan Freiberg

Zchátralá střecha empírového zámku v Raduni na Opavsku se konečně dočkala rekonstrukce. Po několika letech opakovaných žádostí o dotaci se podařilo zajistit financování a oprava začala v listopadu.

Foto: ČTK

Zámek Raduň

Článek

Náklady ve výši 34 miliónů korun pokryje dotace ministerstva kultury. Právu to řekla kastelánka zámku Eva Kolářová.

Rekonstrukce by měla být podle Kolářové hotová do poloviny roku 2012. „Na přípravě projektu jsme pracovali od roku 2000. První žádost o dotaci jsme podali v roce 2003,“ připomněla Kolářová s tím, že odhady na rekonstrukci se v té době pohybovaly okolo 13 miliónů korun.

Teprve když se propadl strop v depozitáři, uspěli památkáři po pěti letech se žádostí o dotaci na rekonstrukci střechy

Signály o tom, že střecha zámku není v pořádku, se podle Kolářové objevovaly již od roku 1992. Tehdy byl také vyhlášen havarijní stav na celé severní podkroví, ten se však v roce 2007 rozšířil i nad jižní křídlo zámku. Předloni se pak propadla v depozitáři část stropu a ve stejném roce žádost o dotaci na rekonstrukci na ministerstvu konečně uspěla.

„Naším cílem je hlavně památková obnova původního vzhledu střechy podle stavu po rekonstrukci v letech 1903– 1908,“ vysvětlila Kolářová s tím, že tehdy střecha dostala břidlicové krytí.

Střešní krov v dezolátním stavu

Práce začaly loni v lednu nejprve nad severním křídlem, tato část už je dokončena.

„Stav střešního krovu byl daleko horší, než jsme předpokládali. Trámy byly prohnilé,“ uvedla Kolářová. Navíc na stropech, které bylo potřeba kompletně vyměnit, byly zachovány původní uměleckořemeslné dekorace. Ty se musely sejmout a na místo se vrátí po zrestaurování. Jejich obnovu však musí nad rámec opravy financovat ze svého rozpočtu Národní památkový ústav jako majitel objektu. Celkově bude jejich obnova stát okolo 3 miliónů.

Letos se rekonstrukce střechy přesune nad průčelí zámku a spolu s ním bude opravena jižní věž. Práce by neměly návštěvnickou sezónu podle Kolářové omezit. Příští rok se řemeslníci přesunou nad jižní křídlo, tam ale už návštěvníci poněkud omezeni budou.

„Doufám, že nebudeme muset rozebírat knihovnu s vestavěnými skříněmi, mramorovým krbem a osmi tisíci svazky knih,“ uzavřela Kolářová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám