Hlavní obsah

Mladí lidé mohou i letos získat dotace k hypotékám

Právo, Vladimír Čechlovský

Mladí lidé, kteří nejsou starší než 35 let a letos požádají o hypotéku na pořízení bydlení, získají – stejně jako noví zájemci loni – od státu dotaci úroků hypoték. To jim umožní snížit splátku hypotéky o stovky korun měsíčně.

Foto: Vladimír Čechlovský, Právo

I byt v takovém domě si mladí na hypotéku mohou koupit. Tyto domy stojí v Horoměřicích u Prahy.

Článek

Stejnou výhodu získají také ti, kteří již hypotéku nějakou dobu mají, ale letos jim skončí období pevné fixace a banka jim nabídne nový úrok. Vyplývá to z vládního nařízení č. 249/2002 Sb. a vývoje úroků.

Důvodem pro poskytnutí dotace je skutečnost, že průměrný úrok nově poskytnutých hypoték za loňský rok se bude pohybovat v intervalu 5 až 5,99 procenta. V takovém případě stát poskytuje podle uvedeného vládního nařízení dotaci k úrokům ve výši jednoho procentního bodu. Pokud by průměrný úrok za loňský rok byl vyšší, byla by vyšší i dotace (2 až 4 procentní body).

„Průměrný úrok za loňský rok bude činit dle odhadu zhruba 5,6 procenta. Lze tedy téměř na sto procent říct, že se dotace bude poskytovat,“ potvrdil Právu ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavel Rakouš. Podle jeho slov to bude oficiálně oznámeno na konci ledna.

Nejdéle deset let

Získat dotaci úroků je velmi výhodné. Jestliže například někdo získá od banky hypotéku na rodinný domek 1,5 miliónu korun se splatností dvacet let za úrok šest procent, díky jednoprocentní dotaci bude faktický úrok jen pět procent. Místo měsíční splátky 10 829 korun bude rodina platit asi deset tisíc korun, to je zhruba o 800 korun méně.

Pokud jednou někdo získá nárok na dotaci, pobírá ji po celou dobu fixace sazby, maximálně pět let, tedy bez ohledu na vývoj úroků na trhu. Pokud v době změny fixace sazby budou tržní úroky vyšší než pět procent, vzniká nárok na fixaci na další období. Dotaci lze ale pobírat maximálně deset let.

Loni tuto výhodu začalo využívat asi 1300 mladých lidí – šlo jednak o nové klienty, jednak o ty, jimž se měnila fixace sazeb. Dotaci ale v roce 2009 pobíralo mnohem více lidí, například ti, kterým na ni vznikl nárok v roce 2005. „Celkem loni stát mladým ušetřil 9,5 miliónu korun,“ uvedl Rakouš.

Nesmí jít o novostavbu

Zájemci o dotaci musí počítat s tím, že podmínky pro její získání jsou poměrně přísné. Předně jde-li o manžele, žádný z nich nesmí být starší než 35 let.

Dále nesmí jít o hypotéku na novostavbu. Dům či byt musí být starší než dva roky.

Omezení jsou i co do výše hypotéky. Týká-li se bytu, je dotována jen do výše 800 tisíc korun, týká-li se rodinného domu, pak do výše 1,5 miliónu korun. Klient může mít sice hypotéku vyšší, ale její část přesahující uvedené limity už není dotována. Rodinný dům nesmí mít více než jeden byt.

Někteří lidí zbytečně přišli o tisíce

Velmi nepříjemnou věcí je to, že řadě lidí, kterým se letos mění fixace sazby, nevznikne nárok na dotaci kvůli hrubé chybě, kterou udělali oni i jejich banka při uzavírání úvěrové smlouvy. Přijdou tak zbytečně o desítky tisíc korun.

Jde o to, že smlouva o poskytnutí úrokové dotace od státu se musí vždy uzavřít současně se smlouvou o poskytnutí hypotéky, respektive do začátku čerpání úvěru. A to i v případě, že v době poskytnutí úvěru jsou úroky na trhu tak nízké, že nevzniká pro první fixační období nárok na dotaci. Kdo totiž v té době smlouvu o úrokové dotaci neuzavřel a nedomyslel důsledky, podle dnes platného vládního nařízení o dotaci nemůže tuto smlouvu uzavřít dodatečně. A vládní nařízení nelze v tomto duchu změnit, protože to neumožňuje zákon o rozpočtových pravidlech. K jeho novelizaci bohužel nedošlo.

To je velká nespravedlnost, která se dotkla některých mladých lidí. „Po volbách navrhneme změnu zákona,“ slibuje Rakouš.

Podpora hypoték má velký význam i proto, že loni kvůli krizi a obezřetnějšímu půjčování bank klesl objem nově poskytnutých hypoték o čtyřicet procent, což mělo fatální dopad i na trh s byty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám