Hlavní obsah

Invalidovna s novou fasádou opět prokoukla

Právo, Jana Šprunková

Karlínská Invalidovna prokoukla a nedávno sundané lešení odhalilo její původní podobu. Zrekonstruovaná je také část střechy, vyměněna jsou okna.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Opravy Invalidovny, kde je dnes Vojenský ústřední archív přišly na dvacet miliónů korun.

Článek

Opravy přišly na dvacet miliónů korun. Objekt však přesto nemá vyhráno, protože do rekonstrukce, kterou nutně potřebuje, zatím nikdo nechce investovat potřebnou miliardu korun.

V současné době je v Invalidovně Vojenský ústřední archív, ale není to na dlouho, neboť se má za několik let stěhovat do budovy bývalého vojenského gymnázia v Ruzyni.

V jakých rukou Invalidovna skončí, tak není jasné, i když zájem o ni projevilo již několik firem, které by z ní rády udělaly luxusní hotel. „V souladu s platnou legislativou bude objekt přednostně nabídnut k převodu ostatním organizačním složkám státu a státním organizacím. V případě, že žádná z nich neprojeví zájem, předpokládá se, vzhledem k atraktivitě lokality, vypsání výběrového řízení na jeho koupi,“ řekl Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Hlavní město zájem nemá, pro ministerstvo bude budova nepotřebná. Radnice Prahy 8, na jejímž území se stavba z počátku 18. století nachází, podporuje záměr Filozofické fakulty UK, která by v Invalidovně chtěla vybudovat Univerzitní kampus.

Reklama

Související témata:

Související články

Mánes čeká rekonstrukce za 100 miliónů

Výstavní síň Mánes je v katastrofálním stavu a nesplňuje požadavky, které by měl splňovat moderní stánek umění. Chybí vzduchotechnika, klimatizace,...

Malostranská beseda opět září novotou

Dějiště mnoha koncertů a dalších kulturních akcí, budova Malostranské besedy, se dočkala zásadní investice. Nákladem více než 200 miliónů korun byla kompletně...

Výběr článků

Načítám