Hlavní obsah

Vojenský prostor Ralsko se změní ve sportovní park

Právo, Kateřina Severová

Velké plány má středočeský hejtman David Rath s bývalým vojenským výcvikovým prostorem Ralsko nedaleko Bělé pod Bezdězem. Areál na Boleslavsku, který v minulosti hojně využívala armáda, se má zanedlouho změnit ve sportovní park.

Článek

Bunkry a rozpadlé budovy kasáren má nahradit největší in-line dráha v České republice, rozsáhlé cyklostezky, kempy či golfové hřiště. Místo duchů by se tak podle Ratha mělo změnit v centrum sportovních a turistických aktivit středních Čech. Nové sportoviště má přijít na několik desítek miliónů korun. Hejtman chce velkou část financí získat z evropských peněz.

„V kraji není moc možností volnočasových aktivit, což by se takto mohlo vyřešit. Využívat by ho mohli obyvatelé severovýchodní části kraje, ale i Pražané. Z hlavního města trvá cesta autem pětadvacet minut,“ uvedl David Rath (ČSSD) s tím, že přeměna pozemku o rozloze 102 hektarů patřící Středočeskému kraji by měla stát zhruba 100 až 150 miliónů korun.

Vybudování zábavního centra se má podle předpokladů Ratha zaplatit z fondu EU určených pro oblast rozvoje cestovního ruchu. Projekt proto bude zařazen do výzvy ROP. Kraj by se na investici měl také podílet. Jeho spoluúčast by měla být rozložena do několika let.

V částečně zalesněném areálu Vrchbělá, který před rokem 1989 sloužil sovětské armádě, by se podle odhadů kraje mohlo začít budovat již příští rok na jaře.

Začnou na jaře 2011

„Jedná se o naprostou změnu záměru bývalého vedení kraje, které hledalo strategického partnera pro rozvoj této lokality. V loňském roce jsme proto toto výběrové řízení zrušili,“ sdělil Rath a dodal, že se totiž nejednalo o vyhledání partnera, jak bylo bývalým vedením kraje deklarováno, ale o kupní smlouvu na prodej pozemků za dvacet miliónů korun, a to za podmínky odstranění brownfieldů krajem za částku odhadovanou na zhruba sto miliónů korun. Areál Ralsko na pomezí Středočeského a Libereckého kraje se tak podle záměrů hejtmana změní v turistický cíl s letní scénou, restauracemi, ubytováním a rozhlednou s výhledem na Bezděz i Máchovo jezero.

V rozhlednu se má předělat komín bývalé výtopny. Kdo bude provozovatelem sportoviště, není zatím jasné. „Buď to bude kraj, nebo se najde nájemce,“ dodal Rath.

O bývalý vojenský prostor se Středočeský kraj dělí s městem Bělá pod Bezdězem. To plány hejtmana schvaluje. „Vybudování sportovně-rekreačního areálu je v souladu s naším územním plánem,“ řekla Právu starostka Bělé pod Bezdězem Daniela Pastorková (ODS). Podle jejích slov chce město na své části území vybudovat bytové domy a rovněž místo pro volnočasové aktivity. „Vzájemně se to tak doplňuje,“ doplnila Pastorková.

Představy o multifunkčním centru jsou sice velkolepé, ale kraj zatím nemá v rukou ani projektovou dokumentaci. Vypsání výběrového řízení na zhotovitele se zatím chystá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám