Hlavní obsah

Z ruiny secesního hotelu ve Cvikově bude kulturní centrum

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvikov, Českolipsko

Opuštěná secesní budova bývalého hotelu Sever ve Cvikově na Českolipsku po letech chátrání opět ožije. Dlouhodobě nevyužívaný objekt v žalostném stavu odkoupilo město za 1,4 miliónu korun od firmy v likvidaci s tím, že jej zachrání a přebuduje na kulturní centrum.

Foto: Jaroslav Švehla , Právo

Secesní hotel Sever se začne opravovat skutečně v hodině dvanácté.

Článek

Původně hrozilo, že dominanta města bude muset být kvůli špatnému technickému stavu srovnána se zemí.  V úterý 5. ledna byla předáním stavby zahájena kompletní rekonstrukce za 57 miliónů korun, které Cvikov minulý rok získal z dotace Regionálního operačního programu Severovýchod.

Město se bude na finančních nákladech podílet pouze 7,5 procenty. „Zrekonstruuje se velký společenský sál na pořádání plesů a větších kulturních akcí, ten městu momentálně chybí. Vybuduje se zde internetová kavárna, galerie a také zde vznikne sídlo městského informačního centra,“ vyjmenoval starosta Cvikova Ivo Čeřovský (nez.).

Někdejší hotelové pokoje budou moci sloužit jako klubovny pro různé zájmové spolky a sdružení. Stavební práce, které na základě veřejné obchodní soutěže provádí sdružení firem CL-Evans a Gedos, mají být dokončeny v polovině roku 2011. 

Reklama

Související témata:

Související články

Malostranská beseda opět září novotou

Dějiště mnoha koncertů a dalších kulturních akcí, budova Malostranské besedy, se dočkala zásadní investice. Nákladem více než 200 miliónů korun byla kompletně...

Výběr článků

Načítám