Hlavní obsah

Na Jičínsku mají vyrůst dvě větrné elektrárny

– Bačalky (Jičínsko)

V katastru obce Bačalky na Jičínsku chce společnost ABWind postavit dvě větrné elektrárny. Vedení obce návrh vítá, řada dalších obcí a úřadů je však proti. Hlavním problémem je jen několikakilometrová vzdálenost od Českého ráje. Výhrady odpůrci dali najevo při pondělním veřejném projednání dokumentace o vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Foto: Profimedia.cz

Větrníky by měly vyrůst u obce Bačalky na Jičínsku. Vedení obce návrh vítá, úřady jsou proti.

Článek

Podle zástupce ABWind Tomáše Zejvala chystaná investice činí 160 miliónů korun. Dvě elektrárny německého výrobce Nordex by měly mít celkový výkon 4,6 megawattu. Na 100 metrů vysokém stožáru by se měla otáčet třílistá vrtule o průměru 90 metrů. "Roční výroba elektřiny by měla pokrýt roční spotřebu přibližně 10 000 lidí," řekl Zejval.

Odpůrci větrníků napadali autory dokumentace EIA i tvůrce posudku k ní. "Zpráva EIA je paskvil. Nezobrazuje budoucí skutečnost," řekl v chvílemi vzrušené debatě obyvatel obce Werner Vybíral. Autor dokumentace Vladimír Plachý to odmítl. "Dělali to ti nejlepší odborníci," řekl. Odpůrci také vyslovili obavy z hluku větrníků a poklesu cen svých nemovitostí.

Negativní stanovisko záměru daly odbor životního prostředí a odbor územního plánování jičínské radnice. Úřady s výstavbou nesouhlasí kvůli narušení krajinného rázu a rozporu s územním plánem. Výhrady má Česká inspekce životního prostředí. Vadí jí, že elektrárny stojí na hranici ochranného pásma vodního zdroje, který by mohly při havárii ohrozit stovky litrů oleje z převodovek větrníků. S větrníky nesouhlasí také nedaleké obce Libáň a Veselice.

Vedení obce Bačalky stavbu vítá

Vedení obce Bačalky, která má asi 150 obyvatel, se stavbou elektrárny na svém katastru souhlasí. "Obec od investora bude dostávat 250 000 korun ročně po dobu 15 let s roční valorizací tři procenta. Náš roční rozpočet je jen přes milión korun," řekl starosta Bačalek Miroslav Šoltys.

Referendum k větrníkům obec nedělala. Místní obyvatelé podle starosty s elektrárnami vyjádřili souhlas na veřejné schůzi. "Z 54 lidí jen devět hlasovalo proti," řekl Šoltys. Na příspěvku 250 000 korun ročně se s investorem dohodla i sousední obec Horní Rokytňany, v jejímž katastru má stát druhý větrník.

Odpůrce podpořil také aktivista Stanislav Penc, který žije v nedalekých Milkovicích. "Bude to jedna z nejvyšších elektráren v Česku. Bude se tady otáčet fotbalový stadion," řekl Penc. Stroje uvažované pro Bačalky označil za šunt. Zejval to odmítl s tím, že půjde o nové moderní stroje. Podle Pence se obec sumou 250 000 korun nechala ošálit, protože jinde údajně obce za větrník dostávají od investorů čtyřikrát více.

Se stavbou nesouhlasí majitel barokního zámku v nedalekých Domousnicích Jiří Munzar. Na schůzi starostovi nabídl, že bude sám ročně platit obci 250 000 korun, jen když větrník nevyroste. Starosta se k jeho nabídce na schůzi nevyjádřil.

Hlavní slovo má hradecký krajský úřad

Další osud stavby větrníků je v rukou hradeckého krajského úřadu, který k projektu po zhodnocení všech dokumentů a vyjádření vydá své stanovisko. Pokud bude kladné, bude moci investor začít pracovat na územním řízení.

V hradeckém kraji zatím žádná funkční větrná elektrárna není. Pouze u Nového Hrádku na Náchodsku stojí čtyři nefunkční zastaralé větrníky z poloviny 90. let minulého století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám