Prázdninová vila Vals vznikla v blízkosti světově proslulých termálních lázní, jež navrhl architekt Peter Zumthor. Nová vila se tedy částečně inspirovala i touto stavbou, především ve svém urbanistickém interiéru.

Holandské studio SeARCH ve spolupráci s Christian Muller Architects navrhlo prázdninovou vilu tak, aby její přítomnost v krajině byla omezena na minimum. Objekt je tedy do prostoru doslova vtisknut po způsobu liščí nory. Přístup k domu je zajištěn tunelem vedoucím z dřevěné stodoly, která se nachází na nižší úrovni hory.

Vilu tvoří kruhový výřez ve svahu, na centrálním nádvoří můžete relaxovat při pohledu na dramatickou skalnatou krajinu a právě takový zážitek vám nabídnou i všudypřítomná obrovská okna. Zabudování do země navíc utváří přirozenou izolaci. Tato stavba zatím není chápána jako prototyp budoucího stavebního vývoje v oblasti, ale jako příklad šetrného řešení. Nutno dodat, že velmi zdařilého.

Přečtěte si také: V německém nákupním centru je díra jak po dělové kouli

Renomovaný italský architekt Massimiliano Fuksas představil nové nákupní centrum uprostřed Frankfurtu nad Mohanem. Futuristická stavba upoutává pozornost především soustavou děr a tunelů. Ty dodávají prosklené stavbě křehkost a současně mění obyčejné nákupy na umělecký zážitek [celá zpráva].