Hlavní obsah

Brad Pitt staví unikátní obojživelné domy v oblasti postižené Katrinou

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brad Pitt se ve svých snech rozhodně neomezuje a nemyslí při tom jen na sebe. Tak vznikl projekt, který má obyvatelům New Orleans postiženým hurikánem Katrina zajistit levné a ekologické bydlení. Patnáct staveb už má své nájemníky a během příštího roku se Pitt zavázal postavit dalších sto padesát.

Článek

Za ekologické stavby, které navíc dokonale architektonicky korespondují s prostředím, získal herec ocenění od americké Rady ekologické výstavby (GBC). Jejich hlavní předností je obojživelnost, jež má obyvatelům této oblasti zajistit bezpečí. Stavby se mohou zvedat společně s rostoucí „velkou vodou“, aniž by byla přerušena dodávka energií.

Jde o podobné stavby, jež vznikají v Holandsku jako řešení rozlévající se vody. Návrhy pocházejí ze studia Morphosis Architects a od studentů Školy umění a architektury. Na rozdíl od holandského konceptu, který slibuje vybudovat plovoucí vesnici, nemají stavby umožnit bydlení na vodě během hurikánů a povodní, ale především se snaží zabránit katastrofálním škodám a ochránit majetek těch, kteří do domu investovali.

Celé stavby jsou umístěny na jakémsi voru, který se společně s vodou může zdvihnou až do výšky dvanácti stop. Dům navíc minimalizuje spotřebu energií, domy mají zelené střechy, které snižují náklady na vytápění a v horkých dnech interiér ochlazují. Většinu vody jsou navíc schopny obstarat ze srážek.

Domy jsou vyrobeny z pěnového polystyrenu potaženého skleněnými vlákny a vyztužené betonem. Dům stojící na čtyřech nohách je tedy díky vhodnému materiálů schopný vyváženě plout po hladině. Nadace plánuje vystavět podle základního modelu sto padesát domů, v patnácti z nich již bydlí noví nájemníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám