Hlavní obsah

Česká poštovna na Sněžce je na prodej

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou

Nová Česká poštovna, stojící půldruhého roku na vrcholu 1602 metry vysoké Sněžky, je na prodej prostřednictvím realitní kanceláře. Cenu majitelka poštovny Jaroslava Skrbková z Pece pod Sněžkou oficiálně nezveřejnila.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Česká poštovna na vrcholu Sněžky

Článek

„Odhadce poštovnu kdysi odhadl na třicet miliónů korun. Prodejní cena ale bude předmětem jednání. Nikdy jsem neřekla, kolik chci, protože žádná taková jednání zatím neproběhla a ani doposud nepřišla žádná vážná nabídka,“ prozradila Skrbková.

Podle některých makléřů se do ceny promítne i skutečnost, že nikdo už nikdy na střeše Čech zřejmě nic nepostaví. Na vrcholu Sněžky zůstaly poslední tři objekty: Polská bouda, kaple Sv. Vavřince z roku 1681 a Česká poštovna. Další stavby zakazují přísná ochranářská pravidla.

Poštovnu z dílny architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana chce majitelka prodat ze zdravotních důvodů.

„Každopádně pokročilejší věk mi nedovoluje poštovnu nadále provozovat. Rodina se musí starat o penzion a pronajímat poštovnu nikomu nechci. To je vždycky problém,“ tvrdí Skrbková.

Kulaté razítko bude i letos

Turisté se letos v zimě o originální kulaté razítko z vrcholu Sněžky obávat nemusejí. „Zimu nahoře ještě odslouží manžel. Potom uvidíme. Snad už dojde k oboustranně výhodnému obchodu,“ dodala.

Poštovna, považovaná za jeden z klenotů Krkonoš, se stala součástí kontextu nejvyšší české hory, kam ročně zavítají statisíce lidí. Architekty při tvorbě projektu nazvaného Anežka konstrukčně inspirovaly snadno demontovatelné expediční stavby přizpůsobené arktickým podmínkám.

Poštovna o velikosti poloviny menšího rodinného domku navíc představuje pasivní kolektor sluneční energie. 

Reklama

Výběr článků

Načítám