Hlavní obsah

Národní technické muzeum čeká poslední část rekonstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Národním technickém muzeu v Praze na Letné v současnosti končí výběrové řízení na poslední etapu rekonstrukce. V prvním čtvrtletí roku 2010 by měla být poslední etapa spuštěna. Vedení doufá, že na podzim příštího roku, kdy si bude muzeum připomínat 100 let od otevření prvních sbírek v Praze, bude již vše zpřístupněno veřejnosti.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pokud vše dopadne dle očekávání, mělo by být muzeum již na podzim příštího roku opět otevřeno veřejnosti.

Článek

"Třetí etapa zahrne prostory knihovny, depozitářů a restaurátorských dílen. Dojde i k vybudování dalších tří expozičních sálů," řekl náměstek ředitele muzea Miloš Josefovič. Současně bude provedena rekonstrukce vnější fasády budovy a oplocení areálu. Investiční náklady na tuto etapu se plánují v objemu 165 miliónů korun. Ukončena má být začátkem roku 2012.

"Po celou dobu III. etapy rekonstrukce budou dotvářeny jednotlivé expozice. V současné době jsou před dokončením ty věnující se tiskařství a architektury včetně stavitelství. Pro rok 2010 připravujeme realizaci expozic Astronomie, Doprava a Interkamera - technika fotografie. V letech 2011 až 2012 přijde na řadu dalších pět stálých expozic," dodal Josefovič.

Objekt na Letné byl vybudován v letech 1938 až 1941, ovšem hned byl přidělen protektorátnímu ministerstvu pošt. Po válce byla sice muzeu část prostor na Letné vrácena, ale období, kdy se zde v různé míře vyskytovali cizí nájemníci, trvalo až do roku 1999. Mohla tu být vystavena jen desetina z téměř 50 000 sbírkových předmětů, ročně si je prohlédlo na 200 000 lidí. Muzeum pečuje také o více než 800 archivních fondů, rozsáhlý soubor fotografií, výkresů a grafiky. Specializovaná historická knihovna má přes 200 000 svazků odborné literatury.

První etapa rekonstrukce byla zahájena v roce 2003, ovšem skončila neplánovaně o rok později kvůli financím. Celkový objem zrealizované části byl 58 miliónů korun. Počátkem roku 2005 byl schválen investiční záměr na II. etapu rekonstrukce s objemem 215 miliónů. Během ní byly dokončeny části rozpracované v I. etapě, zejména pak dvě patra kanceláří a prostory archivu. Následně proběhla stavební obnova vestibulu, foyerů v jednotlivých podlažích, schodiště, kinosálu, dvou výstavních a pěti expozičních sálů.

Nové vylepšené expozice

Podle ředitele NTM Horymíra Kubíčka by nové expozice měly návštěvníkům umožnit, aby se skutečně dotýkali exponátů. Týká se to i kolekce nazvané Technika v každodenním životě, která přiblíží objevy a vynálezy dnes považované za samozřejmé.

Rozpočet tří etap rekonstrukce spolu s náklady na expozice činí 572 miliónů korun, vyčíslil Kubíček před rokem na tiskové konferenci. Ve výhledu na rok 2016 je zahájení stavby nového muzejního objektu na sousedním pozemku, která si vyžádá až 1,5 miliardy korun. V Čelákovicích vzniknou další depozitáře a v bývalém areálu lokomotivního depa Masarykova nádraží železniční muzeum. Jeho budování bude stát 500 miliónů korun.

Dalším velkým projektem Národního technického muzea je Centrum stavitelského dědictví v Plasích. V areálu bývalého cisterciánského kláštera se jeho otevření plánuje v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se otevře nové muzeum umění

Nové muzeum umění se otevírá v Nerudově ulici v Praze. Navazuje na činnost Galerie Montanelli, která na stejném místě působí od roku 2003 a věnuje se...

Výběr článků

Načítám