Hlavní obsah

Praha 6 chce zbourat hřiště za milión korun, místní se bouří

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 6

Přestože teď lidé šetří a utrácejí míň, radnice městských částí dělají pravý opak. Zdá se, že ty finanční tísní netrpí a mají plnou kasu peněz. Plánují, stavějí a také bourají. Třeba Praha 6 chce ve vnitrobloku mezi ulicemi Mydlářka, Šárecká a Na Vlčovce další garáže i novou školku.

Článek

Přitom na místě, kde se školka a garáže plánují, je zánovní hřiště, které radnice šesté městské části opravila za téměř milión korun. Místním se chování představitelů Prahy 6 nelíbí a bouří se.

„Pokácí se zhruba dvacet vzrostlých stromů a zlikviduje zeleň, aby se ve vnitrobloku místo šedesáti rezidenčních parkovacích stání, která existují na okrajích vnitrobloku, vybudovaly garáže,“ řekl Jaroslav Strouhal z Bytového družstva Na Vlčovce.

Garáže ale nejsou jedinou stavbou, kterou výhledově radnice chystá a plánuje do rozpočtu na rok 2010. K nadzemním garážím by měla přibýt také nová mateřská škola, jež by měla hřiště právě na střeše plánovaného parkoviště.

Budova školky se plánuje na pozemku, kde je v současné době hřiště. To podle slov mluvčího Prahy 6 Martina Šalka prošlo před třemi lety rekonstrukcí, která vyšla městskou kasu na 900 tisíc korun.

Petici vytvořilo bytové družstvo

Stavbu mateřské školy v ulici Na Vlčovce vnímají ale obyvatelé okolních domů spíše jako úlitbu za komerční využití parcely. Místní se proto rozhodli dát radnici jasně najevo, co si o jejím jednání myslí. Do podatelny úřadu Prahy 6 tak v pondělí přibyla petice, kterou zorganizovala místní bytová družstva a podepsalo ji celkem 236 lidí.

Radnice má ale na garáže jiný názor. „V Dejvicích i Bubenči je deficit parkovacích míst. Měli jsme několik studií, které vytipovaly plochy, kde lze stavět garáže. A tohle je jedno z doporučených míst,“ uvedl pod podmínkou anonymity jeden z pracovníků úřadu Prahy 6.

Podle jeho slov by dvoupodlažní garáže s 86 místy měly vyjít na dvacet miliónů korun. Nahradit by měly podle jeho slov nevzhledné plechové přístřešky, kde nyní parkují za pár korun obyvatelé vnitrobloku. Parkování v nových prostorech by ale místní stálo mnohem víc.

„Nyní se připravuje projekt k územnímu řízení. Do konce roku pak může být územní rozhodnutí. Ale předpokládám, že se nespokojení obyvatelé odvolají,“ upřesnil úředník s tím, že rezidentní parkovací místa by byla přednostně nabídnuta k dlouhodobému pronájmu místním.

Postavit garáže uvnitř nevelkého vnitrobloku ale považuje za hloupost opoziční zastupitelka ze Strany zelených (SZ) Petra Kolínská. „Je to úlet,“ reagovala Kolínská. Ta minulý týden na zastupitelstvu celou věc interpelovala. „Odpověď bych měla dostat tak za dva až tři týdny,“ uzavřela Kolínská.

Reklama

Související články

Praha 1 plánuje zásadní úpravy centra

Na revitalizaci centra, jejíž výsledek by je měl zásadně změnit, se chystá Praha 1. Zahrnovat má dolní část Nového Města, betlémskou čtvrť a Národní třídu. Na...

Výběr článků

Načítám