Hlavní obsah

Rozsáhlá oprava strakonického hradu se chýlí ke konci

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští rok by měla být ukončena rozsáhlá rekonstrukce strakonického hradu. Opravy dominanty města na soutoku Otavy a Volyňky si vyžádaly investice za 174,7 miliónu korun. Přibližně 80 miliónů pokryly evropské, státní a krajské dotace. Zbývajících 94,7 miliónu korun uvolnilo město z vlastních zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Strakonický hrad

Článek

„Hrad je díky své poloze takřka v centru Strakonic nedílnou součástí města. Záměrem radnice, který vyústil v rozsáhlou rekonstrukci, bylo začlenění hradu do života ve městě,“ řekla Právu místostarostka Strakonic Ivana Říhová (za KDU-ČSL). Hrad je v provozu celoročně i přes probíhající stavební práce. Sídlí zde například Muzeum středního Pootaví, Šmidingerova knihovna a základní umělecká škola.

Foto: Petr Pokorný , Právo

Na rekonstrukci hradu dohlíží mimo jiné Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu v Praze (vlevo) a ředitel Muzea středního Pootaví Miroslav Špecián.

V uplynulých čtyřech letech byla zrekonstruována podstatná část hradu, nyní zbývají jen drobné části. V současné době prochází rekonstrukcí severní a východní křídlo, kde je umístěna základní umělecká škola.

Tři nové sály

„V severním křídle budou historicky poprvé veřejnosti zpřístupněny tři hlavní sály, které budou sloužit jako víceúčelový prostor. Strakonický hrad nikdy nebyl uzavřeným objektem, vždy patřil k městu a žil s ním,“ zdůraznila Říhová.

Už dnes se na hradě konají prakticky významné kulturněspolečenské akce. Jako příklad lze jmenovat adventní trhy, mezinárodní dudácký festival, středověké slavnosti, setkání bluegrassových skupin Jamboree a národní šampionát mažoretek.

Rekonstrukce hradu byla zahájena v roce 2005 a skončit by měla v polovině příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Karlovy Vary připravují opravy hlavních ulic

Karlovy Vary se chystají po letošním dokončení rekonstrukce Sokolovské ulice v Rybářích na obnovu dalších hlavních tříd v ostatních městských částech. Kromě...

Výběr článků

Načítám