Hlavní obsah

Nejvyšší mrakodrap na světě se nachází v Dubaji, otevřen bude v lednu

Nejvyšší budova světa Burdž Dubaj bude v lednu 2010 slavnostně otevřena, i když s více než ročním zpožděním oproti původnímu plánu. Budova je vysoká více než 800 metrů a staví se od roku 2004. Už během realizace byl překonán rekord nejvyšší budovy světa.

Foto: Profimedia.cz

Burdž Dubaj je chlouba stavitelství ve Spojených arabských emirátech. Je to nejvyšší objekt na světě stvořený člověkem. Po dokončení má měřit kolem 900 metrů.

Článek

Dubajská věž bude otevřena 4. ledna. Na tento den připadá čtvrté výročí nástupu Muhammada bin Rašída Maktúma k moci v Dubaji.

Mrakodrap je ústředním prvkem nově budovaného dubajského centra. Tamní projekt přijde na 20 miliard dolarů (351 miliard korun) a jeho součástí je i největší nákupní středisko a také 30 000 bytů. 

Náklady na samotnou věž o 160 poschodích jsou odhadovány na nejméně miliardu dolarů. Architekt Adrian Smith do stavby zakomponoval byty, kanceláře a také hotel Armani, který bude vybaven nábytkem navrženým slavným italským stylistou Giorgiem Armanim.

Výškové prvenství dubajské věže ale může být brzo minulostí. V saúdskoarabské Džiddě má vzniknout mrakodrap vysoký jeden kilometr a i o jeho výstavbu se má postarat firma Emaar. [celá zpráva]

S otevřením dubajského mrakodrapu se původně počítalo letos, ale inaugurace byla odložena. Ani Dubaj, který je považován za bohatou část Spojených arabských emirátů a mecenáše luxusních stavebních projektů, se nevyhnul současné krizi. Ceny nemovitostí tam od loňského léta spadly o polovinu a společnost Emaar oznámila pro druhou třetinu roku ztrátu 350 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám