Hlavní obsah

Na čínském pobřeží vznikají falešné kopce. Bude se v nich bydlet

Novinky, Karolina Zarzycká
Beihai, Čína

Bydlení v domě s moderním a nadčasovým designem, a přitom v souladu s okolím a přírodou, navrhli čínští architekti ze studia Mad Architects. V pobřežním městě Beihai se již podle jejich projektu staví soustava výškových i nízkých budov s trefným názvem Fake Hills (Falešné kopce).

Článek

Na celém území Číny probíhá velmi rychlá urbanizace. Pozornost byla doposud zaměřena především na stavby operních sálů, muzeí a stadionů. Nyní se výstavba vyvíjí v duch úsilí zajistit rychle a levně dostupné bydlení s rychlou návratností investic.

Je vůbec možné postavit ekonomicky životaschopné bydlení, které je zároveň architektonicky inovativní? Skupina Mad Architects navrhla model obytných domů, kanceláří, obchodů a služeb, jejž podle tvaru budov pojmenovala Fake Hills (Falešné kopce).

Fake Hills jsou situovány do pobřežního města Beihai na dlouhé a úzké mořské pobřeží. Designový návrh kombinuje dvě typologie výškovou budovu a dlouhý nízký blok domů.

Architekti tak vytvořili novou odvážnou konstrukci v podobě dlouhé desky. Obyvatelé se zde mohou cítit svobodně jako ve městě, zároveň však Fake Hills mohou působit jako monolitický přechod mezi mořským pobřežím a pozemky za ním.

Ke konečnému tvaru dospěli architekti takto: na desce nejprve vytvořili model kopcovité krajiny, která jako by kopírovala okolní ráz. V tomto modelu vyřízli prostorový pruh, jenž je výsledným modelem bydlení. Falešné kopce se tak stanou i novým orientačním bodem města.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám