Hlavní obsah

Ze středověké šatlavy se stane archeologické muzeum

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce středověké šatlavy v historickém centru České Lípy je v plném proudu. Díky významné podpoře z Regionálního operačního programu by z chátrající památky mělo být v roce 2011 archeologické muzeum, v regionu ojedinělé. Většinu z celkových nákladů ve výši 19,3 miliónu korun uhradí EU.

Foto: Jaroslav Švehla , Právo

Tak vypadají v těchto dnech opravy v prostorách českolipské středověké šatlavy.

Článek

„Objekt už má nové krovy a dokončuje se střecha, tak aby bylo možné v zimě přesunout všechny potřebné práce dovnitř,“ řekl Právu ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Zdeněk Vitáček.

Součástí bude jeskyně

Po rekonstrukci bude v přízemí masivní kamenné budovy zřízena nová stálá archeologická expozice. „Zaklenuté suterénní prostory šatlavy budou částečně upraveny do podoby jeskyně,” nastínil budoucí podobu šatlavy Vitáček.

„Právě v této jeskyni bude umístěna unikátní expozice. Ta bude mít za cíl seznámit veřejnost jak s vlastní náročnou vědeckou disciplínou speleoarcheologie a speleoantropologie, tak s nejzajímavějšími nálezy z jeskyní a převisů severovýchodních Čech od pravěku po období druhé světové války,“ doplnil podrobnosti Vitáček.

Druhá expozice se podle něho bude věnovat dějinám středověké České Lípy a okolí, především pak zdejší, v té době proslavené, hrnčířské výrobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Divadlo Na Fidlovačce si objednalo sprejery

Sprejeři se vrhnou na Divadlo Na Fidlovačce. Praha 4 požádala umělce, kteří tvoří graffiti, aby celou budovu pomalovali. Chce tak zamezit nelegálnímu malování...

Výběr článků

Načítám