Hlavní obsah

V Pekingu se mezi domy objevila psychedelická bublina

– Peking
Novinky, Karolina Zarzycká

Netradiční venkovní schodiště vymysleli čínští architekti. Schody zabalili do bubliny psychedelického tvaru, a tu vsadili do zástavby v Pekingu. Každý návštěvník se pak díky bublině přemístí o patro výš, zároveň ale s pocitem, že prošel do jiné dimenze či reality.

Článek

Poprvé byly kovové bubliny, které navrhli čínští Mad Architects, představeny na architektonickém bienále v Benátkách v roce 2006 v rámci projektu Peking 2050.

FOTO: Mad Architecture

Futuristická vize čínského velkoměsta počítá mimo jiné se třemi projekty: veřejným parkem na náměstí Tiananmen, několika pohyblivými ostrůvky plovoucími městem a konečně metalické bubliny.

Přechod do jiné dimenze

Takzvané Hutongovy bubliny už se začaly letos stavět do staré zástavby v Pekingu a ve svých psychedelických tvarech zajímavě doplňují nízkopodlažní domečky. První bublina byla přilepena na malý růžek v pegingské ulici.

Bublina se přilepí k obytnému domu a díky schodišti, které je schované uvnitř ministavby, se návštěvník ocitne nejen o patro výš, ale i na protilehlé straně. Přemístí se tak do jiné dimenze - například z chodníku na střechu.

Metalická kapka jakoby spadlá z vesmíru má uvnitř toaletu, vedle které vede schodiště nahoru na případnou terasu či střechu. Vedle schodiště je ještě okno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám