Hlavní obsah

Pomník Františka Palackého v Praze bude v obležení restaurátorů

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomník historika a politika Františka Palackého na stejnojmenném náměstí v Praze 2 obklopilo mohutné lešení. Bude se restaurovat, práce by měly trvat dva roky. Už nyní se sonduje, v jakém stavu vlastně je.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pomník Františka Palackého vbrzku zakryjí reklamní plachty.

Článek

Pomník otci národa, jak zní Palackého dobové přízvisko, zakryjí reklamní plachty. Náklady na restaurování má zaplatit agentura Qeep, za níž jde výtěžek z reklamy.

„Jakmile se tam objevilo lešení, začal se provádět průzkum,“ řekl Právu Tomáš Macháček, který u Palackého dělá stavební dozor. Podle Petry Hoftichové, jež má v městské galerii na starosti restaurování veřejných plastik, musí pomník prohlédnout také statik.

„U Palackého se ale předpokládá, že statika je v pořádku,“ sdělila Právu Hoftichová.

Restaurátorské práce na devítimetrové plastice by se měly týkat kamenných i bronzových partií. Pomníku, jemuž vévodí sedící Palacký od Stanislava Suchardy a na němž spolupracoval významný architekt Alois Dryák, je přes sto let.

Hlavními ničiteli jsou holubi

Je potřísněn generacemi holubů. Podle Hoftichové šlo o statisíce ptáků. „Práce se zřejmě kvůli financím rozloží na více sezón,“ uvedla Hoftichová. Město podle dřívějšího vyjádření radního Milana Richtera (ODS) pro Právo uzavřelo prakticky nevypověditelnou smlouvy s agenturou Qeep na deset let.

Agentura za výtěžek z reklamy umístěné na sochách zaplatí řemeslníkům za práci. A na kolik restaurování Palackého přijde? „Nedokážu to dopředu odhadnout,“ uvedla Hoftichová s tím, že to záleží především na výsledku sond.

Letos podle ní restaurátoři dokončí svou práci na Štursových sochách Práce a Humanita na severním předpolí Hlávkova mostu a na pomníku Aloise Jiráska od Karla Pokorného na Jiráskově náměstí. Jasno stále není o restaurování sochy mistra Jana Husa od Ladislava Šalouna na Staroměstském náměstí. Podle Hoftichové stále běží laboratorní zkoušky.

Palackého pomník se štěstím přežil druhou světovou válku. Za německé okupace měl být zničen. Zachránil ho správce Obecního dvora na Invalidovně Břetislav Zeman a jeho pomocníci František Švarc a Václav Matoušek, kteří poničený pomník nechali zarůst plevelem na odlehlém místě.

Kdyby ale Palacký zůstal na svém místě, mohly ho poškodit spojenecké bomby podobně jako blízké Emauzy. V roce 1948 byl pomník znovu slavnostně instalován. Od té doby se podle Hoftichové nerestauroval, jen čistil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám