Plány na rekonstrukci představilo vedení divadla s architektem. „Našemu divadlu se naštěstí velmi daří. Do budoucna je třeba zařídit pro naše následovníky kvalitní zkušebnu a malou scénu,“ uvedl ředitel divadla František Skřípek.

Nedostatek místa, malé zázemí a hloubka jeviště se projevily už ve 20. a 30.letech minulého století. K divadlu se později zezadu přistavila další malá část, ale i ta už se ukázala zcela nevyhovující. „Jsme snad jediné divadlo našeho druhu, které nemá zkušebnu. Zkoušíme na jevišti nebo v naprosto nevyhovujících prostorách malé scény. Až bude odpovídající zkušebna, lze uvolnit velkou scénu a využít ji pro dopolední představení,“ uvedl režisér divadla Josef Kettner.

„Musí se řešit především zázemí jeviště a malá scéna, která teď není příliš variabilní a například se těžko osvětluje. Součástí stavby bude změna nájezdní rampy pro dopravu kulis,“ představoval projekt jeden z jeho autorů, architekt Tomáš Šantavý.

Nová zelená přístavba

Ze zadní strany divadelní budovy by tak měla vzniknout úplně nová malá scéna, která bude navazovat na šatny stávající budovy. Má mít stejně široké jeviště, jako je na velké scéně, aby si herci při zkoušení zvykali na odpovídající prostor.

K tomu vznikne zázemí či divadelní klub pro další produkce a společenské akce. Secesní plášť budovy by měl zůstat bez zásadních změn, ale bude opraven, protože omítka je oprýskaná a místy opadává. Opravena budou okna či podlahy.

„Nová budova bude zazeleněna, aby působila co nejnenápadněji, diváci na novou scénu budou přicházet z opačné strany než nyní, tedy z Tylovy ulice,“ dodal architekt Šantavý.