Hlavní obsah

Karlínská budova budoucnosti fascinuje architektonickým pojetím

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Rohanském nábřeží v Praze 8 vyrostla nová energeticky úsporná budova Amazon Court společnosti Europolis. Po Danube House a Nile House je Amazon Court v pořadí třetí kancelářskou budovou projektu River City Prague.

Foto: Archiv, Právo

River City Prague

Článek

Tato energeticky úsporná budova, která je dílem dánského architektonického studia SHL, získala v roce 2008 významné mezinárodní ocenění Mipim Architectural Review „Future Project“ Award (Budova budoucnosti) za výjimečné architektonické pojetí a za použití netradičních stavebních materiálů.

Budova má sedm nadzemních a tři podzemní podlaží. Nabízí celkem 19800 m2 kancelářských ploch a 2200 m2 ploch pro komerční využití. V podzemních garážích je k dispozici 254 míst k zaparkování.

Moderní technologie

Amazon Court kombinuje ekologickou a nízkoenergetickou koncepci s novými moderními technologiemi. Je například první budovou v Česku, která má střešní konstrukci z fóliového materiálu ETFE a využívá energeticky úsporných technologií, jež spočívají ve spojení nejmodernějších technických vymožeností s promyšleným využitím přírodních zákonitostí.

Příkladem tohoto přístupu je systém zajištění klimatu vnitřních prostor pomocí tzv. záplavového větrání zajišťujícího nadstandardní objem přísunu čerstvého vzduchu při zachování akustické pohody, kterou nelze jinak dosáhnout.

Jedním z dominantních architektonických prvků interiéru budovy jsou prosklené „mosty“, ve kterých jsou umístěny kancelářské prostory.

„Všechny technologické atributy, společně s architektonickým a stavebním řešením, zajišťují nebývalou flexibilitu s minimálními náklady na úpravy vnitřních prostor a již tradičně velmi nízké provozní náklady budovy pro nájemce,“ říká o nové budově ředitel společnosti Europolis Petr Urbánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám