Hlavní obsah

Horský hotel Praha na Božím Daru se stále nedaří prodat

– Boží Dar (Karlovarsko)

Obecní hotel Praha na Božím Daru na Karlovarsku stále nemá nového majitele. Realitní kancelář se ho od léta snaží prodat za 80 miliónů korun, žádný vážný investor se zatím nepřihlásil. Radnice proto zvažuje snížení prodejní ceny, není však zatím jasné o kolik.

Článek

Obec hotel koupila před čtyřmi lety za 67 miliónů korun. S hospodařením ale opakovaně nebyla spokojena. Prodat se ho proto pokoušela už v zimě.

Vedení obce nyní dostalo od zastupitelů souhlas k jednání o případném snížení ceny. Podle Horníka by přicházelo třeba v úvahu, kdyby kupec zaplatil celou částku najednou. Anebo by nabídl Božímu Daru nějaké atraktivní služby. Záměr prodat hotel by podle Horníka neměl narušit zimní sezonu. "Předpokládáme, že ji dokončíme v naší režii. Nedovedeme si představit, že bychom v ekonomicky nejlepším období roku hotel zavřeli," uvedl.

Město pověřilo řízením hotelu nového šéfa božídarského infocentra Petra Masáka, jenž například vedl osm let městské infocentrum v Karlových Varech. "Už mi předložil první koncepci, jak by to mohlo vypadat. Je dobrá. Ale především je to náš člověk, který si chod hotelu pohlídá," poznamenal starosta.

Za problémy hotelu stál špatný personál

Boží Dar, který je největším střediskem zimní i letní rekreace v Krušných horách, získal hotel ve snaze zlepšit kvalitu služeb v obci. Městu chybělo i zařízení pro pořádání kulturních akcí. Horník teď říká, že plány zhatily problémy s řízením hotelu. Podle starosty neodváděl najatý personál kvalitní práci a musel být několikrát vyměněn. "Vedení města se hotelu nemohlo věnovat, a to byl problém," konstatoval.

Po relativně dobrém startu se propadl hotel do roční ztráty přibližně 2,5 miliónu korun. Obdobně dopadne jeho hospodaření patrně i letos. I když v zimě byla návštěvnost poměrně slušná, pokazila ji posléze krize a úbytek hostů. V letním období byl dokonce provoz několikrát omezen a přerušen. O zimní pobyty nyní už zase roste zájem a přibývá objednávek na ubytování. "Rozhodnutí, že hotel prodáme, je ale patrně nezvratné," dodal Horník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám