Hlavní obsah

Zářící proud letícího světla rozjasní i nejšedivější kancelářské budovy

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trávit čas v šedých kancelářských budovách už nehodlají v Clarksově obuvním centru v anglickém Somersetu, kam pronikl dynamický proud zářícího světla. Designérské studio ROSO vytvořilo návrh tak, aby se 25 metrů dlouhý temný dvůr znovu rozzářil. Z bodu, v němž „velký třesk“ začíná, ozařuje světlo tisíce kulatých plíšků, které vytváří na okolních budovách nápaditou hru barev.

Článek

Celkem 7 500 lesklých disků je rozestaveno na šestatřiceti nosných drátech upevněných na stěně. Celková struktura připomíná tryskající vodu, která se ze silného proudu mění v jednotlivé lesklé kapky, roztroušené po obzoru.

Disky odrážejí sluneční světlo padající shora mezi budovy na jejich boky a vytváří tak barevné hry na jinak celkem nudné šedé fasádě. V noci zajišťuje ozáření kancelářského komplexu mohutný systém reflektorů.

Inovativní prvek zároveň pomohl rozčlenit prostor široký 7 metrů, dlouhý 25 metrů a tyčící se do výšky čtyř pater. Ačkoli hlavním cílem je vytvořit hru barev, zároveň instalace chrání návštěvníky před sluncem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám