Hlavní obsah

Obchod ze sítí japonského architekta Keiichira Saka zve do třetí dimenze

Novinky, Kamila Mouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snili jste nikdy o nákupech v jiné dimenzi? Přinášíme vám alespoň obrazovou ochutnávku místa, kde lidé běžně tento pocit zažívají. Jedná se o jedno z netradičních děl známého japonského architekta Keiichira Saka, který svou fantazii propůjčil oděvnímu obchodu v čínském Hangzhou.

Článek

Keiichiro Sako je prvotřídním architektem asijského kontinentu, kde realizuje většinu ze svých designérských projektů. Za šest let existence jeho vlastní společnosti má za sebou celou řadu neobyčejných staveb, které zaujmou snad každého. Nejčastěji japonský kreativec obléká budovy do motivů geometrických tvarů či zakřivených linií, kterými dokáže vytvořit i z obyčejného obchodu nebo knihovny fascinující místa, kam se bude vracet i ne zrovna vášniví knihomolové či milovníci nákupů.

Sakovu stavební obrazotvornost se rozhodla využít i oděvní společnost Romanticism, která ho požádala, aby pro ni vykouzlil budovu pro obchod s dámskou módou. Jediné klientovo přání bylo, aby architekt vytvořil stavbu, "kterou by nemohl nikdo napodobit". Zadání splnil  Keiichiro Sako do písmene přesně.

Harmonie prostoru a lidského těla

Sám autor projektu připodobňuje své dílo ke vztahu mezi lidským tělem, prostorem a oblečením. Celý interiér je totiž prodchnut plastickou zaoblenou sítí, která má dle jeho slov symbolizovat právě vztah člověka k oděvu jako ke své druhé kůži a prostoru jako ke třetí.

Uvnitř obchodu tedy člověk zažívá jiný rozměr prostoru. Ze stropu či podlahy se táhnou různými směry umělé sítě, které jakoby připomínaly díry v ementálu. Trojdimenzionální butik zdůrazňuje chladná běloba na stěnách a světlá modř sítí, které navozují dojem nekonečného prostoru.

Ve stejném stylu je vytvořen i exteriér budovy, který tvoří modrá děrovaná fasáda. Lidé procházející se po čínském Hangzhou, vyhlášeném městě odpočinku a luxusu, musí upoutat na první pohled.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám