Hlavní obsah

Do programu Zelená úsporám se mohou zapojit i vlastníci panelových domů

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi důležitou novinkou pro vlastníky panelových domů je, že od 1. září letošního roku se i oni mohou zapojit do výhodného programu Zelená úsporám.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Nově se do programu Zelená úsporám mohou zapojit i vlastníci panelových domů.

Článek

Umožnila to nedávná dohoda mezi ministerstvem životního prostředí, které spravuje program Zelená úsporám, a ministerstvem pro místní rozvoj, jež spravuje program Nový panel.

V rámci programu Zelená úsporám bude ale možné žádat dotace jen na komplexní zateplení paneláků. Tedy takové, které zahrnuje zateplení stěn včetně střechy, výměny oken apod. Na jakékoli dílčí zateplení, například na pouhé výměny oken, se – na rozdíl od majitelů jiných domů – dotace neposkytují.

Výše dotace je velmi příznivá. Činí 1 500 Kč na čtvereční metr podlahové plochy domu, pokud zateplením bude dosažena měrná roční potřeba tepla nejvýše 30 kWh na m2. Jestliže měrná roční potřeba bude po zateplení činit nejvýše 55 kWh na m2, činí dotace 1 050 Kč na m2.

Například dům s podlahovou plochou 4 000 m2 tak může od státu získat dotaci 4,2 miliónu, nebo 6 miliónů korun.

Peníze až po dokončení

Je třeba počítat s tím, že dotace – stejně jako u jiných obytných domů či rodinných domků – může být vyplacena až po dokončení investiční akce. Panelové domy, jejichž zateplení stojí milióny korun, se tudíž bez úvěrů neobejdou. Dotací pak bude splacena část těchto úvěrů.

Program Nový panel je naproti tomu postaven na zcela jiném způsobu státní pomoci. Nejedná se o přímé dotace, ale jen o dotace úroků úvěrů. V rámci tohoto programu lze snížit úrok komerčního úvěru o 2,5 až 4 procentní body podle rozsahu rekonstrukce. Pro vlastníky paneláků je tudíž mnohem výhodnější získat dotace z programu Zelená úsporám.

Oba programy jsou však propojeny. „Program Nový panel pomůže zase s ostatními částmi rekonstrukce panelových domů,“ uvedl ministr životního prostředí Ladislav Miko. Tedy například s vnitřní rekonstrukcí domu. Na tuto oblast se program Zelená úsporám nevztahuje.

Projekt posoudí poradenské středisko

Pro poskytování podpory na zateplování panelových domů z programu Zelená úsporám platí v plné míře pravidla tohoto programu.

Výjimkou je to, že projekty na zateplení paneláků vždy musí posoudit poradenská a informační střediska zřízená podle nařízení vlády č. 299/2001 Sb., tedy střediska, která posuzují projekty v rámci programu Nový panel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám