Hlavní obsah

Banky nabízejí výhodnější úvěry na zelené bydlení

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát nabízí od letošního dubna v programu Zelená úsporám velkorysé dotace těm lidem, kteří dílčím nebo komplexním způsobem zateplí dům nebo přejdou na ekologické formy vytápění. To ovšem neznamená, že se neobejdou bez vlastních nebo půjčených peněz.

Foto: Profimedia.cz

zelená úsporám

Článek

Dotace totiž nekryje celou výši investice a navíc je vyplácena až po jejím úspěšném dokončení. Řada lidí se tudíž musí ještě poohlédnout po úvěru. Nahrává jim, že některé banky úvěry na tzv. zelené bydlení o něco zvýhodnily.

Týká se to např. většiny z pětice bank, které se zapojily do programu Zelená úsporám a podílejí se na administrativě okolo vyřizování žádostí. V programu je zapojena skupina ČSOB (ČSOB, Poštovní spořitelna a Hypoteční banka), Komerční banka a její Modrá pyramida stavební spořitelna, dále UniCredit Bank, LBBW Bank CZ a Česká spořitelna.

Jednou z výhod je možnost částečného předčasného splacení úvěru bez jakýchkoli sankcí v okamžiku, kdy klient banky dostane od státu vyplacenou dotaci. Týká se ale jen splacení ve výši státní dotace. Tuto možnost nabízejí ČSOB, Komerční banka, LBBW Bank CZ a UniCredit Bank.

Možnost zrušení poplatků za poskytnutí úvěru

Příjemné je i to, že některé banky odpouštějí poplatky za poskytnutí úvěrů na zelené bydlení. Běžný poplatek se jinak pohybuje okolo 1 procenta z výše úvěru. Bez poplatku lze získat úvěr v Komerční bance, UniCredit Bank a LBBW Bank CZ.

Některé banky zapojené v programu o něco zlevnily i úvěry na tyto účely. Týká se to například EKO úvěrů Komerční banky. Banky ale uvádějí jen minimální sazby, takže skutečně poskytnutá sazba se může od ní hodně lišit. ČSOB sice úvěry nezlevnila, ale zejména její Půjčka na lepší bydlení je ve srovnání s konkurencí i přesto velmi zajímavá.

Výhodnější podmínky úvěru však nabízejí i banky, které se nepodílejí na vyřizování žádostí lidí o dotaci. Jde třeba o Wüstenrot hypoteční banku, která například umožní při obdržení státní dotace částečné splacení hypotéky bez sankcí.

Nyní další podrobnosti k některým nabídkám.

Komerční banka

Nevybírá poplatek za předčasné splacení úvěru ve výši dotace, ani poplatek za uzavření úvěrové smlouvy.

EKO Osobní úvěr má podle tiskové mluvčí Moniky Klucové minimální sazbu 5,68 % a je zvýhodněn o jeden procentní bod. Součástí ceny je pojištění schopnosti splácet úvěr. Minimální výše úvěru je 30 000 korun a jeho splatnost až šest let. Správa úvěru stojí 80 Kč měsíčně plus je třeba počítat s poplatkem za vedení běžného účtu v bance.

EKO úvěr na nemovitost má minimální sazbu 6,33, poskytuje se od 100 000 Kč a má splatnost až 10 let. Ostatní podmínky jsou podobné.

EKO hypoteční úvěr má sazbu zvýhodněnou o 0,2 procentního bodu a začíná na 5,09 %. Tento úvěr však nejde předčasně bez sankcí splatit, jen v době změny pevné sazby.

ČSOB

Banka nabízí standardní podmínky jako pro úvěry na jiné účely, výjimkou je jen možnost předčasného splacení úvěrů do výše dotace bez sankcí.

Dostupná je zejména Půjčka na lepší bydlení, která se poskytuje od 100 tisíc korun a až na deset let. Úrok začíná na 7,7 %. Poplatek činí 1 % (minimálně 500 a maximálně 3500 Kč). Správa úvěru stojí měsíčně 50 Kč.

Kdo potřebuje menší částku, může volit Půjčku na cokoliv. Ta je však dražší. Aktuální úrok začíná od 10,9 %. Minimální výše je 20 000 korun a splatnost až 7 let.

LBBW Bank CZ

V programu nabízí zvýhodněnou IQ hypotéku Energie s možností částečného předčasného splacení do výše státní dotace bez sankcí a bez poplatků za uzavření smlouvy. Aktuální úrok začíná od 5,04 %. Hypotéka se poskytuje od 250 000 korun.

UniCredit Bank

V programu úrokově zvýhodňuje osobní úvěr účelový a hypotéku. Nejen osobní úvěr, ale i hypotéku lze předčasně – do výše dotace – splatit a oba úvěry jsou osvobozeny od poplatku za uzavření smlouvy. Osobní úvěr má minimální sazbu 8,85 %, hypotéka podle délky fixace sazby.

Česká spořitelna

Žádné zvláštní úlevy v programu nenabízí. Její Hotovostní úvěr má minimální sazbu 8 %, minimální výši 30 tisíc korun a splatnost až 7 let.

Spotřebitelský úvěr začíná na úroku 8,50 %, minimálně nutno půjčit 100 tisíc korun a splatnost je až deset let.

U obou úvěrů se hradí poplatek za poskytnutí úvěru (0,8 %, od listopadu pro nové úvěry 1 %). Úhrada za předčasné splacení je 4 % z výše mimořádné splátky. Správa úvěru stojí 49 Kč měsíčně, nové úvěry od listopadu podraží na 59 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám