Hlavní obsah

Na severu Norska bude stát největší dřevěný mrakodrap

Novinky, Karolina Zarzycká
Kirkenes, Norsko

Nejvyšší budovy světa mají rozličné tvary, neuvěřitelné funkce, nebetyčnou výšku a jsou z rozmanitých materiálů. Těch, které byly postaveny za dřeva, je ale zatím jako šafránu. Právě dřevěný mrakodrap, který by se zároveň měl pyšnit titulem nejvyšší, se nyní chystají postavit norští architekti a inženýři v arktickém území, kde Norsko hraničí z Ruskem.

Článek

Norská architektonická kancelář Reilulfa Ramstada si vybrala ke stavbě výškové budovy s názvem Barent House dřevo a mrakodrap situovala na sever Norska do příhraničního města Kirkenes. Mrakodrap by měl být nejvyšší dosud postavenou budovou, která byla dosud ze dřeva postavena. 

Budova by měla sloužit především norské státní policii, jejíž členové dlouho volali po nějakém úřadu, kde by mohli vykonávat svou práci hlídacího psa při norsko-ruské hranici. Město Kirkenes bylo odjakživa komplikovaným geopolitickým místem.

"Nová policejní budova by měla být vidět zdálky, a tím reprezentovat svoji funkci," dodal k nezvyklému stavebnímu záměru Rune Rafaelsen, generální sekretář severonorského úřadu.  

Architektonická společnost Reiulfa Ramstada původem z Osla nyní pracuje na plánu nejvyšší dřevěné stavby, jaká kdy byla ze dřeva postavena. Měla by mít 16-17 podlaží, na něž bude použito jen přírodních materiálů.

"Ideální by bylo, kdyby se nám podařilo budovu zkonstruovat bez oxidu uhličitého, což by měly zajišťovat právě přírodní materiály," prozradil architekt Reiulf Ramstad. 

Mrakodrap by měl být situován do centra města Kirkenes a měl by být centrem spolupráce všech národností, jež ve městě žijí: Rusů, Finů, Švédů, Sámů a Norů. Stavba bude splňovat několik funkcí, nebude pouhým sídlem policie a správních státních úřadů, návštěvníci zde naleznou knihovnu, divadlo a jiná umělecká zákoutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám