Hlavní obsah

Některé hotely v Praze se promění zpět na činžovní domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část činžovních domů v Praze, které majitelé v uplynulém desetiletí přebudovali na hotely, se kvůli hospodářské krizi zřejmě vrátí ke svému původnímu účelu a hotelové apartmány se změní znovu na byty. Podle ekonoma a analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka skončí v insolvenci deset až 15 ze zhruba 560 pražských hotelů.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Hotely v činžovních domech se opět přeměňují na byty

Článek

Situace na pražském hotelovém trhu byla podle Beránka donedávna specifická. Od druhé poloviny 90. let minulého století do poloviny tohoto desetiletí vynášely hotely díky levným vstupům a neustálému přílivu turistů zhruba o třetinu více, než bylo běžné v západní Evropě. Desítky majitelů činžovních domů se proto vrhly na podnikání v hotelnictví, jedním z důvodů prý byla i regulace nájemného v bytech.

"První známky krize v cestovním ruchu se u nás začaly projevovat ve druhém čtvrtletí roku 2008, kdy meziročně klesla obsazenost v pražských hotelech o více než šest procentních bodů," uvedl Beránek. Letos jeho společnost Mag Consulting předpovídá pokles obsazenosti pod 50 procent, což by bylo vůbec poprvé za dobu existence České republiky.

Přehnaná nabídka ubytovacích kapacit

"V ubytovacích kapacitách v Praze se vytvořila velká bublina, která musí zákonitě v období krize prasknout," připomněl Beránek velký převis nabídky nad poptávkou. Majitelé hotelů jsou prý často zatíženi úvěry, které nebudou moci splácet v termínu, a své zařízení raději prodají nebo využijí refinancování půjčky na přeměnu hotelu na luxusní bydlení.

Hotely sráží k zemi především prudký propad cen, který přišel s úbytkem zahraničních turistů a souvisejícím konkurenčním bojem. Zatímco loni stála noc v pětihvězdičkovém hotelu zhruba 4000 korun, letos je to o 20 procent méně.

"Hvězdičky v Praze absolutně nekorespondují s cenou, na venkově se prodává mnohem lépe," řekl šéf Asociace cestovních kanceláří ČR a majitel přední české hotelové sítě Euroagentur Hotels Viliam Sivek. Obsazenost jeho hotelů letos dokonce stoupla o čtyři procenta, tržby se však propadly o čtvrtinu. Sivek nedávno uvedl, že v Praze může skončit až 70 hotelů.

Praha se v pololetí podle výzkumu mezinárodního portálu Hotel.info umístila na čtvrtém místě na světě v žebříčku podle poměru kvality a ceny ubytování. Před Prahou je Lisabon, Berlín a Tokio. Podle Vladimíra Dolejše, generálního ředitele CK DC Service, která se specializuje na příjezdovou turistiku do Prahy, to není dobře. "Hotely mají velké problémy, jen aby pokryly své náklady," uvedl Dolejš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám