Hlavní obsah

Pražská záchranka dostane moderní sídlo s prostorem pro heliport i golema

Právo, Jakub Mračno
Praha

Pražská záchranná služba bude mít poprvé za více než 150 let své existence vlastní moderní sídlo. Nová centrála s heliportem vyroste v příštích letech u výjezdu z tunelu Blanka v Troji. Nová stavba v Troji vyjde na 400 miliónů korun. V provozu by měla být od roku 2012.

Článek

„Dlouho jsme hledali, kde by mohla záchranka sídlit, bavili jsme se o Bulovce, ale tam by to vyšlo kvůli složitému terénu až na 700 miliónů,“ řekl v úterý 25. června náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Velkou výhodou je podle vedení města také přímé napojení na městský okruh, pro zaměstnance bude zase budova dobře dostupná díky blízké stanici metra Nádraží Holešovice. Dnes je na místě stavební dvůr, po dostavbě tu má vzniknout nový areál s budovou pro dispečink a další administrativu záchranné služby, garáže, dílny a přistávací plocha pro vrtulník.

Místo i pro golema, modul pro hromadná neštěstí

V novém objektu budou umístěny řídicí a administrativní činnosti záchranné služby, technické zázemí pro zaměstnance a pro vozový park, ale také školicí centrum pro zaměstnance.

Díky velké ploše přes 7000 čtverečních metrů tu bude možné vybudovat parkoviště pro vozy záchranky i parkovat takzvaného golema, což je speciální záchranný vůz velký jako náklaďák s návěsem, který má pražská záchranka připravený pro případ hromadného neštěstí.

Zázemí se musí neustále rozšiřovat, počet volání ročně roste o sedm až deset procent,
Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranky

Areál bude fungovat také jako jedno z výjezdových míst. Nové sídlo je klíčové i podle radního pro oblast zdravotnictví Milana Pešáka (ODS). „Stávající prostory v Korunní ulici jsou nedostačující jak kapacitně, tak i co do prostředí, ve kterém dispečeři pracují. Navíc se nedají rozšiřovat,“ vysvětlil Pešák.

Na změnu ostatně tlačil několik let i ředitel záchranky Zdeněk Schwarz. „Každoročně nám roste počet volání o sedm až deset procent, zázemí se proto musí neustále rozšiřovat, což už nyní takřka nelze,“ potvrdil.

Ve stávajícím místě je podle něj také obtížné, ne-li nemožné, i zavádění nových technologií, protože dispečink musí být nepřetržitě v provozu. Nynější hlavní centrála a zázemí pro vozový park záchranky nedaleko smíchovského nádraží jsou v majetku města.

Podle Blažka magistrát po přestěhování záchranářů do nové budovy dosavadní sídlo zřejmě prodá. Očekává také, že by nový majitel garáže, které jsou ve špatném technickém stavu, strhl a postavil tam něco nového.

Reklama

Výběr článků

Načítám