Hlavní obsah

V pražské Troji stojí nová vodní elektrárna

Právo, vih

V pražské Troji byla dokončena stavba malé vodní elektrárny. Výkon elektrárny je jeden megawatt a celá stavba stála 347 miliónů korun. Investice by se měla vrátit do osmi let.

Článek

Projekt však doprovázely podle technického ředitele Povodí Vltavy Karla Macha technické obtíže. „V této lokalitě jsou jezy už tři sta let. Objevili jsme pozůstatky po předešlých stavbách a ne všechno bylo nakonec tak, jak bylo uvedeno v dokumentaci,“ řekl.

Tyto komplikace prodražily stavbu asi o 11 miliónů korun. Přesto ale byla výstavba, která začala v říjnu 2007, podle zástupců Povodí Vltavy dokončena v termínu. Stavební část vodního díla stála celkem 206 miliónů korun a realizovala ji společnost Metrostav. Technologickou část v hodnotě 141 miliónů korun dodala firma Siemens Engineering.

Investor stavby Povodí Vltavy předpokládá, že zdroj energie ročně vyrobí 12,9 gigawatthodin elektřiny, což odpovídá roční spotřebě asi 5000 domácností.

Malá vodní elektrárna Troja se nachází na levém břehu Vltavy na špičce Císařského ostrova. Momentálně je ve zkušebním provozu. Na území Prahy vyrábějí elektřinu ještě tři elektrárny – Štvanice, Podbaba a Modřany.

Foto: Vít Hnízdil , Právo

Generátor malé vodní elektrárny v pražské Troji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám