Hlavní obsah

Ve finále světové ekologické soutěže je osm českých projektů

Osm českých měst se letos dostalo se svými ekologickými projekty do finále mezinárodní soutěže The LivCom Awards. Oproti loňsku, kdy v čínském Tung-kuan soutěžila Plzeň, Kladno a Chrudim, se tak počet českých finalistů více než zdvojnásobil. Obstát se pokusí v konkurenci 28 měst z celého světa.

Článek

Nejlepší projekty vybere porota v Plzni, která jako první město v ČR soutěž hostí. Novinářům to řekl ředitel soutěže Alan Smith spolu se zástupci města.

"Všichni čeští finalisté mají méně než 200 000 obyvatel a soutěží ve třech kategoriích," uvedla Kateřina Juríková z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Mezi městy do 20 000 obyvatel se do finále dostaly Bolatice na Opavsku, Jaroměř a Říčany. V kategorii do 75 000 obyvatel jsou mezi deseti Chrudim, Jihlava, Mladá Boleslav a Tábor. V kategorii do 200 000 obyvatel se s 11 soutěžícími utká Kladno, které podalo projekt spolu se 47 přilehlými obcemi.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Tábor

Podle ředitele soutěže zatím nebudou organizátoři podrobnosti k projektům zveřejňovat, vítěze vyhlásí v říjnu. "Obecně je možné ale říci, že Česká republika vyniká projekty, které se zaměřují na správu veřejných kulturních statků," uvedl. Letos se přihlásilo deset českých měst.

Cenu již získala Plzeň

Soutěž se věnuje trvale udržitelnému rozvoji, kvalitě života a životnímu prostředí v obcích a koná se od roku 1997. Porota hodnotí přístup radnic ke zvelebování krajiny, péči o dědictví, ekologicky citlivá opatření, zapojování veřejnosti do projektů a podobně. Každoročně vybírá ze stovek projektů. V minulosti cenu získala například Plzeň, a to za projekt na zlepšení kvality vody Velkého boleveckého rybníka.

Součástí soutěže bude v Plzni 12. října seminář OSN, jenž shrne poznatky z úspěšných projektů. Cenu za celoživotní přínos v oblasti životního prostředí zde získá osobnost světového významu. Mezi přihlášenými projekty v minulosti byly třeba golfové hřiště pro veřejnost, stezky pro nevidomé nebo pro starší občany, dětská hřiště či specifické projekty bydlení v čínských bytových domech sloužící jako komplexy pro statisíce lidí.

Díky účasti v soutěži začala některá města spolupracovat, úspěchu mohou využít k podpoře turistiky, zviditelnění se i v mezinárodním měřítku. Finále se v Plzni uskuteční 8. až 12. října. Ve dnech 29. září až 23. října se koná výstava v mázhausu plzeňské radnice k problematice životního prostředí a historii soutěže. Od 8. do 12. října bude výstava soutěžních měst a projektů v Parkhotelu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám