Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak pojistit zahradní bazén před deštěm i vandaly

Zahradní bazény je většinou možné pojistit v rámci pojištění rodinného domu. Pojištění ale není automatickou součástí smlouvy. Pokud nechcete například při vichřicích riskovat škody za zničený bazén v řádech několika tisíců či desetitisíců korun, pozorně si přečtěte následující článek. Dozvíte se, jak uzavřít pojištění nemovitosti, aby se vztahovalo i na bazén.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Prvním předpokladem, abyste mohli zahradní bazén zahrnout do pojištění rodinného domu, je jeho poloha. Musí být umístěn na stejném pozemku jako nemovitost, který je oplocen a není tedy veřejně přístupný.

Způsob pojištění bazénů se u jednotlivých pojišťoven liší. Je proto lepší konzultovat nabídku pojišťoven s nezávislými konzultanty, kteří se v nabízených podmínkách podrobně vyznají a poradí vám nejvhodnější variantu.

Pojištění je třeba hledat podle individuálních potřeb

Například v pojišťovně Kooperativa je bazén veden ve smlouvě o pojištění rodinného domu v rámci pojištění ostatních objektů. Není zde tedy nutná jeho přesná specifikace, nezadává se ani jeho pojistná hodnota, ale pouze výše plnění za všechny „ostatní objekty“ souhrnně.

Pokud tedy ve smlouvě máte již ostatní objekty připojištěny z dřívějška (např. kvůli pojištění kůlny, solární jednotky apod.), dostanete od pojišťovny proplaceno pojistné plnění v případě poškození bazénu i přestože jste jeho pořízení samostatně nenahlašovali.

Naopak u pojišťovny ČSOB se do pojistné smlouvy výslovně uvádí, že součástí pojištění je bazén a jeho hodnota. Základními pojištěnými riziky jsou živelné pohromy a u většiny pojišťoven lze navíc sjednat i pojištění proti vandalismu a odcizení. Například u pojišťovny Generali je možné zvlášť připojistit proti krádeži příslušenství k bazénu, jako je např. kryt (zastřešení), čisticí filtr apod.

Za nejčastější škody mohou déšť a kroupy

Podle zkušeností pojišťovacích makléřů bývají v souvislosti s bazény nejčastěji nahlašované pojistné události způsobené větrem a kroupami. V případech těchto, ale i jakýchkoliv jiných pojistných událostí doporučují odborníci vzniklou škodu vyfotit, nahlásit pojišťovně a je-li škoda vyšší, po konzultaci s pojišťovnou vyčkat do příchodu likvidátora. A potom teprve spoušť likvidovat.

Základní připojištění bazénů není pro rodinný rozpočet velkou finanční zátěží. Pojištění rodinného domu se připojištěním bazénu zvýší v průměru o 80-100 korun ročně.

Je nám s přítelem 44 a 47 let. Každý máme příjem 22 000 čistého a nemůžeme se shodnout, zda zůstat v nájemním bytě o velikosti 60 m2, kde budeme platit okolo 130 Kč/m2, nebo zda jít do hypotéky ve výši 1,5-1,7 miliónu Kč. Bydleli bychom 20-25 km od Prahy a dojížděli do práce.
Podle údajů, které uvádíte, vychází v současné době nájem na cca 7 800 Kč měsíčně. V případě, že byste si společně s přítelem koupili byt prostřednictvím hypotečního úvěru, splátka by se pohybovala v rozmezí 11 000 – 12 500 Kč měsíčně v závislosti na výši kupní ceny (1,5 mil. Kč či 1,7 mil. Kč). Vycházím z předpokladu, kdy doba trvání hypotéky bude nastavena na maximum a jednalo by se o její 100% výši, tzn., že byste nevkládali žádné vlastní prostředky. V případě vlastních prostředků (kdy se již nejedná o 100% úvěr, ale např. o hypotéku ve výši 85 % z hodnoty odhadu) jsou úroky i o 1 % nižší. Výše splátky ve vašem konkrétním případě by byla poté o téměř 1 000 Kč nižší.
I za těchto okolností se na první pohled zdá, že nájemní bydlení vychází levněji. Při důkladnějším posouzení ale dojdeme k jinému závěru. Splátka hypotéky bude plus minus stejná po celou dobu splácení. U výše nájmu o tom lze hodně polemizovat. Nájemné v budoucnu pravděpodobně poroste minimálně tempem inflace. Dalším důležitým faktorem je, že v případě koupě bytu na hypotéku budete nemovitost vlastnit. V případě nájemního bydlení vlastně „vyhazujete každý měsíc peníze z okna“ za něco, co není vaše.
Pokud to shrneme, vzhledem k výši příjmů je optimální jít cestou vlastního bydlení. Bankami nastavenou bonitu splňujete. Samozřejmě neznám vaše pravidelné měsíční výdaje, které jsou pro konkrétní posouzení taktéž velice důležité, ale pokud vám zbývá volné měsíční cashflow, doporučuji koupi bytu na hypotéku.
Po prodeji bytu hodlám koupit menší rodinný domek. Mám 75 % z předpokládané výše ceny nové nemovitosti v hotovosti, 300 000 Kč na stavebním spoření. Úvěr nebo hypotéku bych potřeboval ve výši kolem 20-25 % z ceny pořizované nemovitosti (4 300 000 Kč). Jsem OSVČ a můj měsíční výdělek činí v průměru 30 000 Kč. Úvěr bez ručení bych u stavební spořitelny dostal, ale ten není dostačující. Žiji s přítelkyní, děti zatím nemáme, její měsíční plat je 14 000 Kč. Rád bych požádal o radu, jaké jsou v našem případě možnosti ohledně úvěru či hypotéky, ideálně s možností předčasného splacení.
V případě, že byste potřebovali financovat zhruba 1 milión Kč prostřednictvím úvěru na bydlení, bude činit měsíční splátka okolo 6 000 Kč. Samozřejmě záleží na mnoha parametrech, jako např. délce splatnosti, oficiálních příjmech, výdajích (splátky úvěrů, půjček, leasingu, limity kontokorentů, kreditních karet...).
Výše uvedená splátka vychází z předpokladu doby splatnosti 30 let. Uvádíte, že váš příjem jako OSVČ je v průměru 30 000 Kč měsíčně. Důležitým faktem pro banky a stavební spořitelny je ale vaše oficiální daňové přiznání, jinými slovy to, jaký byl váš základ daně a zaplacená daň. Dále také nově od roku 2008 je důležitým parametrem výše zaplaceného sociálního i zdravotního pojištění (není už součástí daňového přiznání jako dříve). Měsíční příjem se vypočítá jako jedna dvanáctina z rozdílu mezi základem daně, zaplacenou daní a roční výší sociálního a zdravotního pojištění. Co se týká předčasného splacení, u hypoték je možnost splatit úvěr bez sankce k datu fixu.
Tzn., že pokud byste opravdu chtěl částečně či úplně splácet úvěr dříve, doporučuji nastavit kratší fixní období, např. 3–5 let. Některé stavební spořitelny umožňují splatit úvěr bez sankce kdykoliv, což by také představovalo jednu z možností pro vás. Může se stát, že vaše příjmy nebudou pro banku dostatečné. V takovém případě můžete zažádat o hypotéku bez dokládání příjmů. Bohužel výše úroků v takovém případě dosahuje průměrně 9 %. Banky na tento typ úvěru půjčují maximálně 50 % odhadní ceny nemovitosti. To ovšem vy s rezervou splňujete. Každopádně dbejte na to, abyste k hypotéce měli dostatečné rezervy, ideálně alespoň ve výši ročního příjmu.
Na Vaše dotazy odpovídala Monika Fundová ze společnosti Broker Consulting

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám