Hlavní obsah

Ratajští opravují chátrající zámek ze 17. století, pomohly jim evropské fondy

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachránit chátrající zámek se rozhodli zastupitelé Ratají nad Sázavou na Kutnohorsku. Udržovat nebo dokonce rekonstruovat památku ze 17. století je ovšem zcela mimo finanční možnosti městysu s 540 stálými obyvateli a ročním rozpočtem kolem pěti miliónů korun.

Článek

Pomohly evropské fondy. Díky nim byla v těchto dnech ukončena první etapa rekonstrukce, která si vyžádala náklady zhruba sedm miliónů korun. Pod přísným dohledem památkářů se podařilo citlivě zrekonstruovat barokní sály v západním křídle.

Zámek koupili od Lichtenštejnů

„Po schválení projektu středočeským památkovým úřadem jsme loni podali žádost o dotaci z prostředků EU do Regionálního operačního programu NUTS II. Střední Čechy, kde jsme uspěli,“ říká starosta Ratají nad Sázavou Luboš Kubát (nezávislý).

Operační program, ze kterého městys čerpal většinu prostředků, umožňuje financování až do výše 92,5 procenta nákladů. Obecní rozpočet se tak na akci podílel jen dvěma milióny korun.

Zámek koupili Ratajští už v roce 1933 od Lichtenštejnů, kterým patřil 200 let. Obec tehdy na zámku dočasně umístila školu. Provizórium vydrželo do roku 2005, kdy počet ratajských dětí poklesl pod minimum stanovené zákonem.

Cílem je obnovit původní dispozice zámku

O nevyužitý objekt zámku projevili zájem dva kupující, ale zastupitelé rozhodli, že se památku pokusí zachránit a přispějí tak alespoň částečně k obnovení slávy prvorepublikového letoviska, proslulého jako Perla Posázaví.

Cílem celé plánované rekonstrukce, která by měla být rozdělena do pěti etap, je obnovit původní dispozice zámku. Nově zpřístupněné barokní sály sloužily jako učebny, sborovna a ředitelna základní školy.To si vyžádalo rozčlenění prostoru, historická štuková výzdoba stropů byla zakryta podhledy, zčásti ji bylo třeba znovu vytvořit.

Pokud Ratajští uspějí i s dalšími dílčími projekty, mohla by celá památka zazářit novotou kolem roku 2015. Celkový rozpočet počítá s náklady ve výši 70 miliónů Kč, projekt na druhou etapu rekonstrukce obec předložila na jaře letošního roku.

Vznikne také naučná stezka

„Pokud opět uspějeme, podaří se zrekonstruovat celé západní křídlo včetně úžlabí severního křídla až k rytířskému sálu,“ popisuje Kubát.

Vznikne ale také naučná stezka okolím Ratají. „Regionální operační program je určen především k podpoře cestovního ruchu, možnost podpořit obnovu památek je vlastně jeho vedlejším produktem,“ vysvětluje starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám