Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak jednat s pojišťovnou, když vám zloději vykradou byt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba dovolených je bohužel zároveň hlavní sezónou bytových zlodějů. Vrátíte-li se z dovolené do vykradeného bytu, je těžké potlačit emoce a jednat racionálně. V této situaci je ale třeba ve vašem zájmu dodržet několik pravidel při ohlášení krádeže, abyste zbytečně nepřišli o peníze od pojišťovny, které by vám měly vynahradit materiální škody.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

První, koho byste v případě vloupání měli kontaktovat, je policie. Policejní protokol bude i pro pojišťovnu jedním z hlavních podkladů při posouzení pojistné události.

Pro výši pojistného plnění, resp. posouzení škod, které budou z pojištění domácnosti proplaceny, je velmi podstatné, aby bylo v policejním protokolu uvedeno překonání překážky (např. zničený zámek, rozbité okno apod.).

Pojištění domácnosti se vztahuje na vloupání

Pokud policie při vyšetřování zmapuje pohyb zloděje tak, že vstoupil např. pouze do obýváku a předsíně, nebudete moci od pojišťovny požadovat náhradu za věci, které vám zmizí např. z ložnice.

Stejně tak, pokud není patrné překonání překážky (pokud zloděj do bytu vstoupí „šetrným“ způsobem bez zanechání stop násilného vniknutí), bude váš případ posuzován pouze jako krádež (ne vloupání) a z pojištění domácnosti pravděpodobně nezískáte vůbec nic.

Určitě je lepší mít kromě policejního protokolu také vlastní fotodokumentaci. Vyfotografujte si především vylomený zámek a všechna místa, kde zloděj zanechal stopu.

Výhodnější podmínky zajistí makléř

Pokud jste pojištění domácnosti sjednávali přes pojišťovacího makléře, máte určitou výhodu. Makléři vás v rámci svých služeb mohou zastupovat v dalším jednání s pojišťovnou, čímž vám ušetří čas, stres a většinou i peníze.

Na rozdíl od vás totiž řeší podobné situace často a znají všechny fígle, jak pojistnou událost nahlásit, co nejvýhodněji pro vás, resp. vědí, co vás zbytečně může připravit o vyšší pojistné plnění. Znají pojišťovací terminologii, s níž byste mohli mít vy při zodpovídání často dost složitých dotazníků potíže. Svému makléři volejte ihned po ohlášení loupeže na policii.

Pokud jste si pojištění sjednávali sami přímo v pojišťovně, nahlaste pojistnou událost prostřednictvím infolinky pojišťovny, která zpravidla funguje i o víkendech. Na výši škody pak závisí, zda pojišťovna vyšle do vašeho bytu likvidátora, nebo jí bude stačit protokol z policie.

Určení výše škody vychází mimo jiné z dokladů o nabytí majetku. Schovávejte proto všechny účtenky za nákup elektroniky a dalšího vybavení domácnosti. U věcí zvláštní hodnoty nebo u starožitností, které jste zdědili, je vždy nutné, aby byly uvedeny včetně ocenění už v pojistné smlouvě při uzavírání pojištění domácnosti. V opačném případě jejich náhradu pojišťovna neuzná.

Prodáváme starší byt 3 + 1 a kupujeme menší. Rádi bychom věděli, zda musíme platit daň z prodeje nemovitostí, když utržené peníze znovu do nemovitosti investujeme. Pokud je třeba daň zaplatit, jaká bude její výše?
Podle platné legislativy musíte daň z prodeje platit, a to do 3 měsíců od nabytí právní moci (tj. ode dne zapsání do katastru). Výše daně je stanovena na 3 % z odhadní nebo prodejní ceny, přičemž záleží na tom, která z nich je vyšší. Z ní se pak počítá daňová povinnost podle uvedené sazby. V některých případech lze vypočítanou daň ponížit o náklady spojené s nákupem nové nemovitosti určené k bydlení. Přesný výčet případů, kterých se to týká, naleznete v zákoně o daních z příjmů. Je dobré počítat i s tím, že při pořízení nové nemovitosti zákon ukládá povinnost platit daň z nemovitostí, a to také do tří měsíců od nabytí právní moci. Její výše může být rozdílná v závislosti na oblasti, velikosti města, počtu obyvatel atd. Nejlepší informace v tomto ohledu získáte přímo na příslušném finančním úřadu. Správné vyplnění a odevzdání daňového přiznání je především v jeho zájmu.
Chtěla bych si koupit byt, ale nevím, zda není v současné době lepší ještě počkat. Můžete mi prosím poradit?
Při pořízení jakékoliv nemovitosti je potřeba si především uvědomit, z jakého důvodu ji kupujete. Zcela jinak se z hlediska finančního plánování přistupuje k nemovitosti kupované jako investice např. na dva roky, jinak ke koupi tzv. „startovacího“ bytu, který budete chtít za sedm let prodat a jinak ke koupi nemovitosti, v níž chcete strávit zbytek života. Tato specifikace účelu koupě nemovitosti je velmi důležitá. Hledáte-li místo kde chcete strávit zbytek života, měla byste se rozhodovat spíše na základě představy, že se každé ráno probudíte s přesně takovým výhledem, jaký jste si celý život přála. V tu chvíli samozřejmě není třeba řešit, jestli byt koupíte o 200 000 Kč výhodněji nebo ne. Pokud jste se do lokality a domu zamilovala, nekomplikujte si život spekulacemi o ceně. Lidé mají často pocit, že musí za každou cenu kupovat výhodně, ale obávám se, že to neplatí v případě vlastního bydlení. Zde se totiž se nejedná o investici, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale spíše o to, zda daná nemovitost splňuje vaše představy o ideálním bydlení. Co se týká trhu, situace vám nyní spíše nahrává. Díky tomu, že všichni vyčkávají, mají realitní makléři méně práce, a proto si každého zákazníka daleko více váží. Budete mít lepší servis, lepší výběr a dokonce i možnost lepší ceny.
Na Vaše dotazy odpovídal Roman Fárek ze společnosti Broker Consulting

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám