Hlavní obsah

Spolubydlení je díky ekonomické krizi na vzestupu

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli hůře dostupným hypotékám a ekonomické nejistotě výrazně stoupá zájem o spolubydlení, výměny bytů a pronájmy. V Praze od ledna vzrostla poptávka po pronájmech přibližně o 5 procent, v Ostravě je růst zájmu dvojnásobný a analytici realitního tržiště bezrealitky.cz počítají do konce roku s dalším až dvacetiprocentním nárůstem.

Foto: archiv Studio Jasyko, Právo

Spolubydlení je v kurzu hlavně ve velkých městech.

Článek

Mezi studenty, mladými lidmi a cizinci bez trvalého pobytu je zase velký zájem o sdílení bytů s několika dalšími nájemníky – takzvané spolubydlení.

Spulubydlení je v kurzu

„Počet inzerátů nabízejících spolubydlení trvale roste. Vycházíme poptávce vstříc a zavádíme přímo kategorii Spolubydlení,“ říká Jakub Havrlant, ředitel realitního tržiště bezrealitky.cz.

Spolubydlení je v kurzu hlavně ve větších městech, kde sídlí vysoké školy a je dostupná práce. Například v Praze ceny za pokoj začínají na 2 500 Kč měsíčně na osobu, obvykle se však pohybují mezi 5 000 a 6 000 Kč, v Brně jsou sazby zhruba poloviční.

„V Praze registrujeme největší zájem zejména o lokality v okolí stanice metra Chodov a v celém Jižním Městě. Při spolubydlení lidé nemají tak vysoké nároky, proto může být tato forma pronájmu velmi atraktivní pro majitele zejména starších a panelových bytů,“ dodává Havrlant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám